Pátek, 29. března 2024

ČEZ koupí emisní povolenky od čínské elektrárny

ČEZ koupí emisní povolenky od čínské elektrárny
Elektrárenská společnost ČEZ nakoupí emisní povolenky od chystané čínské elektrárny na biomasu ve středočínské provincii Hunan. Šéf ČEZ Martin Roman o tom včera v českém olympijském domě v Pekingu podepsal smlouvu s generálním ředitelem společnosti Hunan Liang Renewable Energy Power Kuo Čen-ťünem. Výši kontraktu firma neuvedla.

Plánovaný projekt elektrárny na biomasu s výkonem 15 megawattů ušetří do roku 2012 nejméně 300 tisíc tun CO2. "Vybudování významného portfolia emisních certifikátů z úspor emisí CO2 v zahraničí je jedním ze souhrnu strategických opatřeních, kterými reagujeme na chystaný energeticko-klimatický balíček EU. Čína v tomto ohledu nabízí mnoho perspektivních možností," uvedl Roman.

"Energeticko-klimatický balíček" EU obsahuje návrhy kroků, které mají jednotlivé státy EU učinit pro splnění unijních cílů v boji proti změnám klimatu. Konkrétně jde o závazky unie zvýšit do roku 2020 podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energií z 8,5 na 20 procent a do stejného roku snížit o pětinu emise skleníkových plynů proti roku 1990. Jeho platnost je podmíněna souhlasem členských států i Evropského parlamentu.

ČEZ už v Číně uzavřel pět kontraktů a další připravuje. Jedním z nich je například odkup emisních povolenek jako budoucího produktu dvou elektráren na biomasu. Napůl s firmou Shell bude ČEZ také čerpat emisní kredity z provozu dvou větrných elektráren, které patří jedné z největších čínských energetických firem Hecic.

Skupina ČEZ dosud získala smlouvy na téměř 13 milionů emisních povolenek k dodání v letech 2008 až 2012. Do roku 2012 jich může dovézt až 21 milionů, což je zhruba deset procent celkového objemu jejích emisí. Ze 60 až 70 procent budou povolenky pocházet z projektů v Číně, zbytek z dalších asijských zemí, Jižní Ameriky a zemí střední a východní Evropy.

Povolenky státům určují, kolik mohou vypustit oxidu uhličitého, přičemž je dělí mezi podniky. Závody, které své limity překračují, si musejí koupit povolenky od podniků, jež se drží pod limitem. Trhem s povolenkami se unie snaží omezit emise oxidu uhličitého.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů