Pátek, 19. dubna 2024

Za přírodou na Králický Sněžník

Za přírodou na Králický Sněžník
Pozvání na Králický sněžník patří těm z vás, kteří milují krásu zapomenuté přírody, pohledy do dalekých krajin, lesy, louky, klid, zvířata.

Pokud vyšplháte až na samotný vrch Králického Sněžníku, čeká vás slůně, které se postupem času stalo neoficiálním symbolem tohoto vrcholu. Na místě slůněte dříve stávala turistická Lichtensteinova chata. Kousek pod vrcholem, nedaleko slůněte, pramení ve výšce 1390 m řeka Morava. Z vrcholové zaoblené kupole Sněžníku (1424 m) vybíhá pět mohutných rozsoch s dominantami Malého Sněžníku (1338m), Sušiny (1321 m), Podbělky (1307 m) nebo Klepého (1143 m), na jehož jižním svahu také najdete evropské rozvodí - řeky, které tu pramení, odvádějí svoje vody do Baltského (Kladská Nisa), Černého (Morava) a Severního moře (Tichá Orlice). Vzhledem k tomu, že vrcholové partie jsou holé, je odtud nádherný výhled nejen do Polska a na moravskou stranu (Rychlebské hory a Jeseníky), ale i do Čech (Suchý vrch, Orlické hory). Díky nadmořské výšce se na území Králického Sněžníku nacházejí i Alpinská pásma. Vyskytuje se tu řada chráněných rostlin a živočichů, kteří mají v rezervaci svá nejvýchodnější a nejzápadnější stanoviště.

Do oblasti Masivu Králického Sněžníku se dostanete buď z české strany z města Králík s velmi známým poutním klášterem na Hoře Matky Boží a s Vojenským historickým muzeem, nebo z moravské strany z městečka Staré Město pod Sněžníkem, které kdysi proslulo dolováním kovových rud nebo z obce Dolní Morava.

Dnešní putování za krásami přírody začíná v obci Staré Město pod Sněžníkem, kam můžete dojet vlakem, nebo v obci Dolní Morava, kam se dostanete autobusem. Pokud jedete autem, tak je výběr zcela na vás. Procházet se můžete dle vlastních nápadů, doporučujeme však jít po značkách naučné stezky. Délka trasy je asi 14 km, dostanete se po ní k prameni řeky Moravy pod vrcholem Králického Sněžníku, na rozcestí nad Adéliným pramenem až k chatě Návrší, kde se můžete občerstvit. Pokud vás naše povídání zaujalo, určitě se zajeďte podívat na Králický Sněžník. Stojí to za to!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů