Sobota, 20. dubna 2024

Podmínky pro nakládání s chemickými látkami a odpady se zpřísní

Podmínky pro nakládání s chemickými látkami a odpady se zpřísní

Ministerstvo životního prostředí zpřísní podmínky pro nakládání s chemickými látkami a odpady, zvýší se rovněž počet kontrol.


Cílem ministerstva je zamezit vzniku nelegálních skládek. Úřad Martina Bursíka (SZ) proto do konce příštího roku zřídí on-line informační systém pohybu jedů a burzy pro nakládání s nepotřebnými chemikáliemi.

Úředníci budou kontrolovat předem vybrané areály, v nichž by podle krajských úřadů nepovolené skládky chemikálií mohly být. Prověrky by měly být častější než nyní. Vzniku černých skládek má zabránit opatření, které má upřesnit, jak dlouho mohou být chemikálie shromažďovány, čímž by firmy nemohly skladovat odpady řadu let.

Ministerstvo také uvažuje o pojištění firem nakládajícími s odpady, aby se v případě krachu nemusela likvidace platit ze státního rozpočtu, ale z příslušné pojistky.

Bursík návrh vypracoval z podnětu premiéra Mirka Topolánka (ODS) v souvislosti s nálezy nezákonných skladů nebezpečných chemických látek a odpadů před dvěma lety v Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji. Naposledy vzbudil pozornost případ z Nažlovic, kde bylo v budově bývalého vepřína několik tun nebezpečných odpadů včetně radioaktivních látek. Likvidace skládky stála stát 11 milionů korun.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů