Sobota, 20. dubna 2024

Obyvatelé některých plzeňských ulic dostanou protihluková okna

Obyvatelé některých plzeňských ulic dostanou protihluková okna

Plzeň - Obyvatelé rušných plzeňských ulic se konečně dočkají a budou mít ve svých bytech víc klidu. Ředitelství silnic a dálnic se rozhodlo vyměnit obyvatelům u rušných silnic stará okna za nová protihluková. Jinak se totiž nedají dodržet zákonem garantované hlukové normy.

Jako první se dočkají ti, kteří bydlí u rušných silničních tahů. Jinak než výměnou oken totiž nejde dodržet hlukové limity, na které má každý ze zákona právo. V Plzni je to především Rokycanská třída. "V létě nemůžeme mít ani otevřené okno, protože neslyšíme ani zapnutou televizi, ani sami sebe," říká obyvatelka Rokycanské ulice.

První etapa se týká jen nejhlučnějších tahů, vyžádá si dvacetimilionovou investici a výměnu dvanácti set oken. Projekt se uskuteční na podzim i v zimě což však podle Ředitelství silnic a dálnic vůbec nevadí, protože jsou rychlé a dají se dělat za každého počasí během několika hodin.

Smlouvy s firmami už jsou podepsané a čeká se na vyřízení potřebných náležitostí. S výměnami oken se začne nejdéle za měsíc.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů