Pátek, 19. dubna 2024

Solární články na bázi organických materiálů

Solární články na bázi organických materiálů
Výzkumné centrum Joint Innovation Lab - Organic Electronics (JIL) slouží jako kooperační platforma pro firmu BASF a její partnery z průmyslové a univerzitní sféry. V centru jejich pozornosti jsou nové materiály pro organickou elektroniku. BASF vkládá do společného úsilí silné zázemí a kompetence v materiálovém výzkumu, partneři odborné zkušenosti v oblasti výroby a přípravy elektronických součástek. Práce výzkumníků z JIL, slavnostně otevřeného před dvěma lety v září roku 2006, se nyní soustřeďuje zejména na program organické fotovoltaiky a organických světelných diod (OLED). Tyto technologie nabízejí zcela nové možnosti jako např. okna, která by zároveň fungovala jako transparentní světelné zdroje, nebo kapesní svítilny ve formátu kreditní karty. V porovnání s konvenčními energeticky úspornými lampami potřebují světelné diody OLED méně než polovinu napájecího proudu. BASF vyvíjí pro OLED aktivní organické materiály, úsilí výzkumníků je zaměřeno na optimalizaci vyzařovacích charakteristik OLED, a další zlepšování jejich efektivity a prodlužování životnosti.

Dalším klíčovým projektem jsou organické solární články. Skelný substrát potažený pomocí technologie nazývané spincoating, tzn. odstředivým nanášením vrstvy, umožňuje tímto postupem pokrýt požadovaný substrát tenkým filmem materiálu, vhodným pro barvivo používané při výrobě solárních článků. Zmíněný film je jen několik nanometrů silný (či spíše tenký). Substrát je nanesen a položen na hliníkovou plochu a postříkán barvicím roztokem. Až 6 tisíc otáček za sekundu zaručuje, že barvivo je na ploše uvolněno stejnoměrně na substrát.

Organická fotovoltaika je jedním z inovativních projektů výzkumníků z BASF Joint Innovation Lab: vyvíjejí a testují solární články na bázi organických polovodičových materiálů, kde organické molekuly nahrazují křemík. Organické solární články mají oproti svým anorganickým protějškům několik zásadních výhod: jsou pružné a poddajné, a především velmi tenké jako průhledné obaly. Tak mohou být v budoucnu využity jako ekologicky přívětivé zdroje energie na střechách, na obrazovkách a displejích a v malých mobilních zařízeních. Cílem vědců v JIL je dosáhnout přeměny aspoň deseti procent dopadajícího světla na energii a životnosti solárních článků více než deset let.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů