Pátek, 29. března 2024

Černé skládky inspirují. Stačí jedna a vznikají další

Odpad v lesích je věčným problémem i na Třebíčsku. Nalézt pachatele se většinou nedaří
Černé skládky inspirují. Stačí jedna a vznikají další
Místo zdravé krajiny zaneřáděné lesy a města. To možná odkážeme budoucím generacím. Stále se totiž najdou lidé, jimž není proti mysli zbavit se odpadu na černé skládce. Tak jako nedávno u Koněšína, kde se podél lesní cesty objevila směsice křidlic, betonu a skla. Tamní chataři jsou rozčilení. "Uprostřed léta si tady někdo založil skládku. Pokaždé, když přijíždím, vidím další hromadu. A takový božský klid a pořádek zde býval," povzdychne jeden z majitelů chat, který si nepřeje být jmenován, a rozhlíží se po suti hyzdící les. Podobných míst jsou na Třebíčsku desítky. "Nepovolené skládky jsou věčným problémem. Většinou jde o komunální odpad, tedy přímo z domácností, z péče o zahrádky a podobně," potvrdil Miroslav Brablc z odboru životního prostředí třebíčského městského úřadu.

Drahá likvidace

A nejsou jen problémem estetickým. Ještě závažnější je jejich vliv na podzemní vody, půdu, přirozenou reprodukci zvířat a další. "S ohledem na tohle a negativní inspiraci pro ostatní musí proběhnout rychlá likvidace černých skládek. Náklady jdou do milionů korun," poznamenal mluvčí Lesů České republiky Radek Drahný. Nejde ovšem o miliony z kapes viníků. Ti jsou zpravidla neznámí a není možné je dohledat. A zákon je v případě černých skládek poněkud tolerantní. "Je- li majitelem pozemku se skládkou fyzická osoba a neprokáže se jeho souhlas s jejím založením, není za stav zodpovědný," vysvětlil Miroslav Brablc. Přitlačit na něj lze jen paragrafy zákona o přestupcích, například za narušení vzhledu obce. V podnikatelské sféře to není o mnoho lepší. "Pachateli je možné uložit pokutu nebo nechat jej odpad odstranit. Pokud se najde a založení skládky je dostatečně zdokumentováno. A to se většinou nepodaří," dodal Brablc. Na neúctu lidí k přírodě tak doplácejí zejména státní a obecní kasy.

Legální cesta

Na mnohých místech okresu je přitom možné zbavit se odpadu legálně. Nejběžnější jsou sběrné dvory. Jen v Třebíči pod jedinou firmou existují tři. Další je v Budišově, Hrotovicích, Jaroměřicích nad Rokytnou, Mohelně, Náměšti nad Oslavou, Okříškách, Petrůvkách a Želetavě. "Množství do 30 kilogramů přijímáme zdarma. Ve všech dvorech bereme i nebezpečný odpad," vzkázala Pavla Pysková. Sběrné dvory mají také Moravské Budějovice a Jemnice. A své služby nabízejí i další odběratelé.

Doba rozkladu vybraných látek

slupka od banánu:3 - 6 měsíců

papírový kapesník:2 - 5 měsíců

filtr cigarety:10 - 20 let

igelitová taška:20 - 30 let

PET láhev:50 - 80 let

Sklo: nerozložitelné

Zdroj - Lesy České republiky


MARCELA NOVÁČKOVÁ
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů