Čtvrtek, 28. března 2024

German Days v Brně

German Days v Brně

Efektivní využití zdrojů, nejen energií 

Řešení musí být levná, s rychlou návratností

PEREX: Přinejmenším Markuse Schumachera, plným titulem Dipl.-ing. agr., projektového koordinátora a šéfa regionální kanceláře Effizienz-Agentur NRW (Agentura pro efektivnost) ze Severního Porýní - Vestfálska, který byl na třetím dnu German Days 2008 druhým z referujících.

Jeho téma "Efektivní využití zdrojů díky výrobním procesům respektujícím ochranu životního prostředí - příklady z podniků" zní dost složitě, ale po několika minutách rozhovoru máme jasněji. Jako v každé skutečné vědě pro praxi v tom "není žádná věda"! Ale je to chytré.

Jak taková agentura pracuje?

"Naše agentura pracuje výhradně podle zadání ministerstva životního prostředí naší spolkové země. Máme osmnáct zaměstnanců a pracujeme většinou pro malé a střední podnikatele bez ohledu na zaměření jejich podniku - od potravinářské výroby až po zpracování kovů. A zastřešující pojem naší práce je "efektivní nasazení zdrojů" - nejde tedy jen o energie. Hodně často se naše poradenská činnost zaměřuje na firmy, které pracují s velkým množstvím vody a logicky tedy i mají problémy s množstvím odpadních vod - v takových podnicích přirozeně není na prvním místě šetření energií!

Za dobu existence agentury máme za sebou již 700 realizací - a protože nemáme víc než jen hlas poradní, žádné prostředky jak podnikatele donutit k tomu, aby naše doporučení realizoval, protože jde většinou o jeho vlastní peníze, které do realizace vkládá, myslím, že lze mluvit o úspěšné činnosti."

Jak vůbec se podnikatel, který potřebuje vaši pomoc, k vám dostane? Jak se o vás dozví a co mu pak nabídnete?

"Jsme přímo podřízeni ministerstvu (MŽP Sev. Porýní - Vestfálska) a nesmíme v žádném případě být konkurencí pro poradenské ani projekční firmy na trhu. Naše služby spočívají v tom, že k zájemci se vydá náš pracovník, který identifikuje problém a doporučí některého ze specialistů - externích poradců, které si ale již podnikatel platí sám. Nás platí jen z poloviny, druhou hradí ministerstvo, a celkový rozsah našich služeb tzv. primárního poradenství nesmí překročit 9 dnů. V rámci toho naši lidé identifikují potenciál podniku a problém - a někdy dojdou k závěru, že vlastně problém není; jsou samozřejmě firmy, které naše poradenství nepotřebují.

Služby naší agentury jsou propagovány multiplikačně - přes hospodářské komory, univerzity, výzkumné ústavy - ale i tak, že se o nás podnikatelé vzájemně informují. A protože ministerstvo trvá na tom, aby byly projekty završené realizací, pak jedinou cestou je, aby podnikatele návrhy externích poradců přesvědčily o výhodnosti jejich aplikace. Po našich externích spolupracovnících chceme, aby jejich řešení byla prostá, praktická a levná, žádné doktorské práce. Proto také většina nákladů na realizace má návratnost za dva roky i dříve..."

A když přece jen efektivní opatření překročí investiční možnosti podnikatele?

"Pak jsme tady zase my a poradíme mu jak se dostat například ke grantům EU nebo jinému méně náročnému způsobu financování. Takové projekty samozřejmě potřebují i marketingové zázemí a k tomu používáme tzv. Best practice - pozitivní příklady, které jsou sto podnikatele přesvědčit, jsou pro něj motivací. Je jasné, že on sice zohledňuje péči o životní prostředí, ale ve finále se mu i tyto ohledy musí vyplatit! Naše projekty s tím počítají a prvoplánově propojují ekologii s ekonomií. Navíc - jejich efekt se dá změřit, ostatně jsem to dokumentoval i na přednášce. Že se daří, o tom svědčí již zmiňovaných 700 realizací."

Jaký jste měl dojem ze své přednášky a jejího přijetí posluchači - přece jen pro české prostředí jde v mnoha ohledech o zcela nový pohled na problém... A jako manažer efektivity jak hodnotíte efektivitu energie, kterou jste tady v Brně vynaložil?

"Především jsem příjemně překvapen sestavou účastníků - čekal jsem jen Němce, ale přišla i řada Čechů. Navíc byli dobře připraveni, věděli, co mohou očekávat, a také úroveň přípravy takříkajíc institucionální byla na značné vysoké úrovni...

A nakonec - i kdyby výsledkem bylo "jenom" pozvání našeho zemského ministra životního prostředí k přednášce do zahraničí, tj. k vám - a to se tady již v tuto chvíli dohodlo - dá se mluvit o efektivitě značně vysoké."

Při pochvalách, které Markus Schumacher pronášel velice zdrženlivě, se usmívala Mirjam Schwan, vedoucí oddělení podpory odbytu a průzkumu trhu AHK - Česko-německé obchodní a průmyslové komory se sídlem v Praze. Česky nemluví, ale už se učí, ovšem prostředí u nás už pro ni není cizí - zná i tuzemská specifika, nechuť podniků investovat jinam, než do aktivit přinášejících okamžité výsledky, ale přesto prý je optimistka:

"Příkladem toho, že i u vás se již ledy hnuly, dokonce už před German Days v Brně, je to, že jsme úspěšně realizovali rozhodně nikoli levný kurz Manažer pro energetiku. První absolventi jsou již ve svých podnicích a vypisuje se druhý kurz.

Naše komora je v Česku již deset let a také realizace German Days Brno 2008 je v naší režii, tj. ve spolupráci s Veletrhy Brno."

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů