Pátek, 29. března 2024

Na obnovu lodí dostanou rejdaři stamiliony

Na obnovu lodí dostanou rejdaři stamiliony
Čeští říční dopravci budou moci čerpat z fondů Evropské unie a státního rozpočtu téměř 450 milionů korun na modernizaci nákladních lodí. Program modernizace spustí ministerstvo dopravy příští týden, sdělil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. "My na to čekáme jako na smilování," řekl tajemník Sekce vodní dopravy Svazu dopravy ČR Zdeněk Vitouš.

Peníze bude možno čerpat ve třech oblastech. První je zaměřena na nízkoemisní motory, druhá na vylepšení nákladních prostorů a manipulace s nákladem a třetí na zvýšení bezpečnosti. Do druhé oblasti patří například pořízení přepravních rámů na automobily nebo odlehčených krytů nákladu, třetí oblast zahrnuje vybavení lodí radary nebo "autopiloty".

Opravy lodí nejsou podle rejdařů levné. Například nový lodní motor stojí od jednoho do pěti milionů korun. Pomocné kormidlo na přídi pro lepší pohyb lodi vyjde na milion.

Dopravci však nedostanou všechny náklady - veřejná podpora může být maximálně 49 procent. Z toho 85 procent přiteče z Evropského fondu pro regionální rozvoj, zbytek od státu. O podporu lze žádat až do roku 2013.

Vztah státu a rejdařů není bez problémů. Dopravci stát žalují za nedostatečnou splavnost Labe. Tu by měl vylepšit jez u Děčína, který podporuje ministerstvo dopravy a odmítají ekologové a ministerstvo pro životní prostředí. Spory oddálily výstavbu na neurčito.

Kvůli špatné splavnosti odplula řada lodí v posledních letech z Labe a Vltavy na zahraniční řeky. Nyní je v Česku provozováno a registrováno zhruba 110 nákladních lodí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů