Pátek, 29. března 2024

Evropa se musí intenzivně připravovat na dopady klimatických změn, říká EEA

Evropa se musí intenzivně připravovat na dopady klimatických změn, říká EEA

Evropa se musí začít velmi intenzivně věnovat tzv. adaptačním opatřením, tedy těm, která pomohou Evropanům vyrovnat se s reálnými dopady klimatických změn. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Evropská agentura životního prostředí (EEA). Rostoucí teploty, významné změny srážkových úhrnů, růst mořské hladiny, intenzivnější a častější extrémní klimatické jevy (vichřice, přívalové deště, sucha apod.) a tající horské i arktické ledovce – to jsou dopady, se kterými se Evropané budou muset naučit žít a vyrovnávat.

„Zpráva je jasným potvrzením toho, co si uvědomujeme a nač upozorňujeme už řadu měsíců – kromě opatření ke snižování skleníkových emisí se musíme začít okamžitě připravovat na to, co klimatické změny způsobí. To není jen příprava na budoucnost, řadu z dopadů pociťujeme už dnes – ať už jde o velmi nevyrovnané úhrny srážek, časté orkány nebo přívalové deště a naopak dlouhotrvající sucha,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

Zpráva EEA je založena na čtyřech desítkách základních indikátorů, jako jsou pozorované i prognózované změny, zvýšené riziko záplav i suchých období, ztráta přírodní rozmanitosti (biodiverzity), rizika pro lidské zdraví i hrozící ekonomické ztráty v energetice, dopravě, zemědělství, lesnictví i turismu.

Podle zprávy patří k nejohroženějším regionům horské a pobřežní oblasti, obzvláště Středomoří a arktická část Evropy. Zpráva ale konstatuje, že negativními dopady klimatických změn jsou ohrožené prakticky všechny evropské regiony. „Zpráva ukazuje zcela jasně, že mnohé regiony a hospodářské sektory napříč Evropou jsou ohrožené dopady změn klimatu. Adaptační opatření jsou přitom teprve v počátcích. Práce na nich musíme jednoznačně zintenzívnit a zlepšit vzájemnou výměnu informací o datech, efektivitě i nákladech,“ řekla při dnešní publikaci zprávy výkonná ředitelka EEA Jacqueline McGlade.

Evropská komise na začátku roku 2009 zveřejní sdělení k adaptacím, což je základ budoucí celoevropské strategie adaptace na změny klimatu. „My ještě na podzim zveřejníme novou klimatickou politiku České republiky. Ta se bude orientovat právě tímto směrem – vedle potenciálu úspor skleníkových plynů se zaměřujeme právě na to, co musíme v Česku udělat, abychom se na důsledky klimatických změn připravili a škody byly co nejnižší,“ vysvětluje Martin Bursík. Adaptace na dopady změn klimatu budou jedním z hlavních témat neformálního zasedání ministrů životního prostředí v červnu 2009 během českého předsednictví v Radě EU. Data obsažená ve zprávě představují cenný zdroj informací pro toto i další jednání v příštím roce. 

Další informace:

www.eea.eu
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů