Čtvrtek, 28. března 2024

Z kohoutků teče bezpečná voda, někde ji bez vaření mohou i kojenci

Z kohoutků teče bezpečná voda, někde ji bez vaření mohou i kojenci

Zlínský kraj - Chuť vody se může místně lišit, je to ale dáno hlavně různým stářím rozvodů vody v domech. Za ty už nezodpovídají vodárny, ale majitel. Z kohoutků ale i tak v Česku v drtivé většině teče voda bezpečně pitná.

V roce 2006 byly překročeny normy pitné vody jen ve 0,28 procenta z celkem více než 837 tisíc měření kvality vody z vodovodu. Parametry vody a množství látek, které obsahuje, navíc vodárenské společnosti zveřejňují na svých internetových stránkách.

„Pitná voda z vodovodu podléhá četnější a v některých parametrech přísnější kontrole kvality než kontroly balené vody. U pitné vody se stanovuje okolo sta různých parametrů,“ tvrdí například tisková mluvčí společnosti Moravská vodárenská Helena Koutná. Přesto v posledních letech obrovsky přibylo těch, kteří pijí hlavně minerálky.

Stačí sledovat, jak na sídlištích i vesnicích přibývá přeplněných kontejnerů na PET láhve. Dokazuje to jen, jak snadno lidé podléhají reklamě, což potvrdily i výzkumy prestižních univerzit. „Vědecké testy prokázaly, že voda z kohoutku je pro naše zdraví stejně dobrá jako balená voda. Ta ovšem stojí v průměru pětsetkrát víc,“ citoval server iDnes doktora Stephena Edberg z univerzity v Yale.

S tím souhlasí i vodohospodáři. „Kvalita vody závisí na prameništi. My na centrální úpravnu vody čerpáme z několika zdrojů. Výsledná směs je vysoce kvalitní a v některých parametrech dosahuje kvalit kojenecké vody. Voda z prameniště v Podzámecké zahradě splňuje limity kojenecké vody beze zbytku,“ tvrdí například technický náměstek společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž.

* Kde najít vodu Najít kvalitní zdroj pitné vody je hotová věda. Otevření zdroje předchází hydrogeologický průzkum. Například na Kroměřížsku se voda drží ve vrstvách štěrku, kterým pomalu prosakuje a přirozeně se tak čistí. Voda v těchto zdrojích může být stará i mnoho set let. Jinde se zase čerpá voda, která se štěrkem přefiltrovala z řeky a je stará jen asi rok. Běžně se čerpá z vrtů hlubokých 30 i sto metrů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů