Čtvrtek, 28. března 2024

Zelená móda: nosí se svetry z PET lahví

Zelená móda: nosí se svetry z PET lahví

 Trend ekomódy zatím převládá v zahraničí

- Český módní návrhář využil k tvorbě modelů vysloužilých elektrospotřebičů

Nadvláda zelené je asi definitivně potvrzená - ekotrendům se totiž daří už i v tak marnivém byznysu, jakým umí být móda.

Zelenou začínají nosit i Češi, rádi prý oblékají šaty z vláken z PET lahví. A pro odvážné jsou k dostání také brože vyrobené ze starých vinylových desek. Asi před dvěma lety se firma Rock Point rozhodla trochu zaměřit na ekologické oblékání. Prý nejde jen o zelený marketing, ale také o jejich vlastní postoj k podnikání a byznysový záměr. U nich je to volba logická - jde o outdoorové oblečení, jejich zákazníci tudíž mají blízko k přírodě.

"V zahraničí je tento trend jasný, je tam také větší tradice ekologické výchovy. Ale rostoucí zájem je vidět i u Čechů, velká poptávka je třeba po fleecových bundách vyrobených z vláken a pletenin z PET lahví," říká Tomáš Skala z firmy Rock Point.

Do českých prodejen dodává také kousky ze "stoprocentně recyklované gumy" či se "stoprocentně recyklovanými hliníkovými komponenty". A to je řeč o celkem nositelných taškách a jejich sponách.

"To jsou ale z českého pohledu spíš produkty budoucnosti," dodává.

Pokud se čeští podnikatelé rozhodnou, že by chtěli zkusit svoje štěstí se zelenými produkty, v zahraničí lze najít inspirace dost. Svoje ekopřehlídky si užily prestižní akce jako Fashion Week v New Yorku i v Londýně, který je všeobecně považovaný za centrum módy s přívlastky ekologická či etická.

V tom druhém případě se jedná o materiály - především o bavlnu - z "fairtrade" programů. ČTK letos uvedla, že v Británii se prodej ekoproduktů v oblasti módy zvýšil za poslední rok o 300 procent.

Recyklované materiály si vzal do "parády" také český módní návrhář Josef Klír. Ten normálně šije spíš luxusní společenské modely z jemných materiálů, ale na své poslední módní přehlídce sáhl do odpadků - na skládky vysloužilých elektrospotřebičů.

Šlo o propagaci tříděného odpadu Nakrmte svého šrotozemšťana, která minulý měsíc proběhla v Praze.

"Byla to jednorázová zkušenost, i když zajímavá. Díky dnešním technologiím jsou například umělá vlákna téměř stejně kvalitní jako přírodní. Ale určitě si neumím představit, že by někdo v Praze chodil ve večerních šatech z větráků či kusů praček," říká Klír.

Lehce bizarní materiály si ale naopak záměrně vybírá Eliška Kůrková, která přes internet prodává své autorské šperky.

"Například brože z vinylu jsem vyprodala poměrně rychle. Lidé chtějí originály," vysvětluje si zájem o recyklované šperky Kůrková. I ona k tomu dodává, že se také při tvorbě svých šperků inspirovala v zahraničí.

AUTOR: Tereza Nosálková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů