Úterý, 16. dubna 2024

Do Beskyd se vrací tisíce původních stromů, především jedlí

Do Beskyd se vrací tisíce původních stromů, především jedlí

Ostravice (Frýdecko-Místecko) - V přírodních rezervacích a některých chráněných lokalitách Beskyd letos přibyly tisíce mladých stromků. Sazenice jedlí a zákonem chráněných tisů začaly růst například na Kněhyni, Smrku, Travném a v rezervaci Bučací potok, které zdobí kaskáda vodopádů. Cílem nové výsadby je vrátit do moravskoslezského pohoří původní druhovou skladbu lesa, řekli dnes novinářům zástupci Správy CHKO Beskydy.

"Beskydské lesy jsou v lepším stavu, než byly v minulosti. Stále více se totiž dbá na přirozenou obnovu a zlepšování druhového složení. Ale přesto v rezervacích je vidět, že některé dřeviny chybí. Proto tam vracíme javory, jilmy, jeřáby anebo jedle," řekl vedoucí Správy CHKO Beskydy František Jaskula.

Najaté firmy, které se zabývají prací v lese, a zástupci nevládních organizací letos v Beskydech vysadili 9000 jedlí a 170 tisů. "Kdysi byl tis v Beskydech celkem zastoupen, ale protože je prudce jedovatý, byl úmyslně likvidován. Dnes zůstalo v celých Beskydech jen asi 20 velkých tisů, které vzhledem ke svému věku již jen velmi vzácně plodí," poznamenal Jaskula. Tisy jsou podle něj vysazeny v nejnepřístupnějším terénu Beskyd, před poničením zvěří je chrání oplocení.

Podle Jaskuly se nová výsadba soustředí do nejcennějších částí Beskyd, tedy do prvních zón a rezervací. "Tam je největší šance, že dřeviny splní své poslání. Že budou sloužit jako potravní zdroje pro ptáky, třeba pro jeřábky nebo pro tetřeva, a že budou zlepšovat půdní vlastnosti tak, aby tam přežily nejrůznější rostliny nebo vzácné druhy hmyzu nebo třeba šneků, kteří potřebují úplně jiné dřeviny, než je smrk v lese," řekl.

Sazenice mladých stromků pocházejí z lesních školek, kde vyrostly ze semen z původních beskydských dřevin rostoucích v rezervacích. Například šišky jedlí se musí sebrat ze stromů, odkud je sbírají profesionální horolezci. Jedle nejsou chemicky hnojeny, jejich pěstování tak trvá déle, ale podle Jaskuly je také větší pravděpodobnost, že stromy v přírodě déle přežijí.

CHKO Beskydy se rozkládá v členité hornatině Vnějších Západních Karpat, zaujímá téměř celé území Moravskoslezských Beskyd, podstatnou část Vsetínských vrchů a moravskou část Javorníků, tvořících hranici ze Slovenskem. Svou rozlohou 1160 km2 je největší chráněnou krajinnou oblastí v ČR. Na výsadbě stromků se podílely Správa CHKO Beskydy, ČSOP Salamandr, společnost its Beskydy a pivovar Radegast. Loni umožnila spolupráce s nošovickým pivovarem a plynaři výsadbu 50 000 stromků.

Elena Mazurová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů