Pátek, 29. března 2024

Na Vysočině letos vyrostou protihluková opatření u čtyř silnic

Na Vysočině letos vyrostou protihluková opatření u čtyř silnic

Jihlava - Na Vysočině letos u silnic vyrostou ve čtyřech lokalitách protihluková opatření. Výměny oken se dočkají obyvatelé desítek domů u frekventovaných tahů ve Stonařově a v Kostelci na Jihlavsku a ve Žďáru nad Sázavou. Ochrana před hlučnou dopravou se o něco zlepší i v Havlíčkově Brodě.

"Bude to záviset na tom, jaký objem peněz nám bude přidělen. Státní rozpočet ještě nebyl schválen," vysvětlila ředitelka jihlavského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Marie Tesařová.

Hluk z dopravy na státních silnicích v kraji Vysočina už byl změřen asi v 50 lokalitách. Priority byly určeny ve spolupráci s hygieniky. Při provádění ochranných opatření přijdou na řadu nejdřív místa, kde nadměrný hluk obtěžuje nejvíc obyvatel; nyní by to měla být Telč. Tesařová podotkla, že výměna oken se nebude týkat míst, u nichž se plánují silniční obchvaty.

Jihlavské ŘSD na Vysočině spravuje 420 kilometrů státních silnic I. třídy. Za protihluková opatření letos vydá asi 15 milionů korun. Výměna oken za zvukotěsnější bude provedena v desítkách domů ve Stonařově a také u desítek budov v sousedství silnice I/37 ve Žďáru nad Sázavou. Menší rozsah prací se bude týkat Havlíčkova Brodu, a to křižovatky v Humpolecké ulici.

Podle lékařských i statistických studií má hluk nepříznivý vliv na lidské zdraví i na psychiku -- často například způsobuje únavu, depresi, agresivitu i celkové snížení výkonnosti. Vlastníci komunikací zajišťují bezplatnou výměnu oken v domech, v nichž bylo prokázáno překročení povolených limitů. Takových lokalit je v kraji velké množství.

Jako první v kraji se zlepšení dočkali obyvatelé domů u silnice I. třídy v Želetavě na Třebíčsku. Práce asi za šest milionů korun byly provedeny loni. "Po prvních výměnách provádíme kontrolní měření, nová okna vyhovují," uvedla ředitelka.

Kraj, jemuž patří skoro 4600 kilometrů silnic nižších tříd, bude letos měnit okna v domech poprvé. V Kostelci u Jihlavy bude výměna 60 až 70 oken v domech u silničního průtahu provedena do konce tohoto roku, jak to požadují hygienici. Podle ředitele krajské správy a údržby silnic Zdeňka Vacka náklady převýší jeden milion korun. "Jsou to speciální okna, proto jsou dražší," podotkl. Měření hluku v rizikových úsecích u krajských silnic bude nadále pokračovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů