Úterý, 23. dubna 2024

Lesy ČR zkolaudují vodní díla na Broumovsku za 6,3 milionu korun

Lesy ČR zkolaudují vodní díla na Broumovsku za 6,3 milionu korun

MEZIMĚSTÍ - Další stavební akce odstraňující povodňové škody z roku 2006 budou dnes zkolaudovány u Meziměstí na Broumovsku. Jde o protipovodňové stavby na Ruprechtickém a Vižňovském potoce.


V letošním roce Lesy ČR v městské části Ruprechtice opravily povodněmi zdevastované koryto Ruprechtického potoka. Úsek dlouhý 76 metrů byl nově zpevněn lomovým kamenem. Vznikl tak retenční prostor s trvalou vodní hladinou. "Při tvorbě projektu jsme dbali na ochranu přírody a s ohledem na ryby a další vodní živočichy jsme trvali na zachování migrační průchodnosti," řekl mluvčí Lesů ČR Radek Drahný.

Tato oprava byla plně financována z vlastních prostředků státního podniku Lesy ČR. Další stavbou na témže potoce je téměř 250 metrů dlouhý úsek, který také poničila velká voda v roce 2006. "Zde jsme museli lomovým kamenem opravit a zpevnit oba břehy. Pro zvýšení stability jsme do koryta zabudovali dva typy příčných objektů, a to pasy a balvanité skluzy. A s ohledem na vodní faunu jsme vytvořili tůně s rybími úkryty," uvedl Tomáš Sajdl z Lesů ČR.

Poslední kolaudovanou stavbou je 161 metrů dlouhý úsek na Vižňovském potoce. Zde byly provedeny stejné práce jako na předešlé stavbě. Tyto dvě stavby byly financovány z dotací ministerstva zemědělství. Celkem na tyto tři stavby bylo vynaloženo 6,3 milionu korun. Z vlastních prostředků Lesů České republiky z toho šlo 2,8 milionu korun.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů