Sobota, 20. dubna 2024

Udělejte něco pro vaše zdraví - jezte olivový olej

Udělejte něco pro vaše zdraví - jezte olivový olej

 

 

I když pravlast olivovníku je třeba hledat v Asii, již více než tři tisíce let je pěstován v celém Středomoří. Vypeckované plody olivy se drtí na kaši, ze které se lisováním získává šťáva. Ta je pak v odstředivce rozdělena na vodu s příměsí dalších látek a na olej

Olivový olej je dobře stravitelný, nezatěžuje organizmus a má příznivý vliv na látkovou výměnu: snižuje hladinu škodlivých lipoproteinů v krvi, aniž by při tom měl dopad na koncentraci HDL-lipoproteinů, jejichž účinky jsou naopak pozitivní. V zemích ležících kolem Středozemního moře, kde je olivový olej konzumován v největší míře, je evidován mnohem nižší počet kardiovaskulárních onemocnění než v ostatních státech. 


Léčivé účinky:


Při vnitřním použití - zbavuje olivový olej tělo škodlivin, podporuje metabolizmus, napomáhá trávení, snižuje hladinu cholesterolu.


Zevní použití - proti popraskané kůži , rychlejší zahojení jizev


Účinné látky 1) přibližně 19 % nasycených mastných kyselin 2) přes 70% nenasycených mastných kyselin 3) fenoly mající antioxidační účinky 4) vitamin E 5) sliz 


Při otravě


V případě otravy organizmu lze olivovým olejem vyvolat zvracení. Naplňte sklenici do poloviny vlažnou vodou, doplňte olejem a vypijte.


Pro lepší zažívání


Polévková lžíce oleje užívaná každé ráno na lačný žaludek podporuje činnost střev a pomáhá při gastritidě, podráždění žaludku, zácpě, nadýmání a pálení žáhy.


Projímadlo


Při akutní zácpě užívejte ráno na lačný žaludek 1 polévkovou lžíci olivového oleje smíchaného s citronovou šťávou. Alternativou je i výplach střeva teplým olivovým olejem.


Při onemocnění uší


K vyčištění ucpaných zvukovodů postačí nakapat do ucha 20 kapek vlažného olivového oleje a položit se na 5 minut na bok ošetřeným uchem nahoru. Pak se otočte, aby mohl olej vytéct.

Proti padání vlasů

Masírujte pokožku hlavy olivovým olejem 8 dní každý večer. Přes noc jej nechte působit a hlavu si umyjte až ráno.


Při suché pokožce


Olivový olej zjemňuje a zvláčňuje pokožku. Naneste jej každý den přímo na suché partie a jemně jej vmasírujte.


Proti žlučníkovým kamenům


Olivový olej podporuje funkci žlučníku. Lze jím proto vyvolat vyloučení drobných až středně velkých žlučníkových kamenů. Po dobu 14 dnů užívejte ráno a večer 1 polévkovou lžíci olivového oleje. Další tři dny pak pijte ráno po malých doušcích 1/8 l olivového oleje. Následující dvě hodiny zůstaňte na lůžku, obraťte se na pravý bok a na játra přikládejte teplé obklady. Tuto kúru je třeba vždy provádět pod lékařským dozorem!!

Olivový olej se k nám dováží převážně z Řecka, Španělska a Itálie.

ZDROJ:recepty.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů