Pátek, 29. března 2024

Vzrostlé stromy - filtry a plíce každého města

Vzrostlé stromy - filtry a plíce každého města

 

V poslední době bohužel v českých městech, ale i podél silnic šmahem ubývá vzrostlých stromů. Přitom jejich role jako prachových filtrů chránících naše plíce je naprosto nezastupitelná, jak se uvádí v níže publikovaném úryvku.

Vědci zkoumali schopnosti stromů pohlcovat částice menší než deset mikrometrů ve skotském Glasgowě a v anglických městech Birmingham, Wolverhamptom a Coventry v kraji West Midlands.

Výzkumníci vytvořili také statistický model, který ukázal, jak by se snížila koncentrace prachu, kdyby se vysadily další stromy. Znečištění by přitom mohlo poklesnout až o 26 procent.

Pokud by se např. v kraji West Midlands rozšířily oblasti osázené stromy ze současných 3,7 procent na 16,5 procent rozlohy, koncentrace drobného prachu by se snížily o 19 procent. Rozšíření zelených ploch až na teroretické maximum 54 procent by vedlo k 26procentnímu poklesu. To by znamenalo, že by v ovzduší bylo každý rok o 200 tun prachových mikročástic méně.

Proto přistupujme skutečně velmi zodpovědně ke kácení jakéhokoliv stromu, zejména ve městech. Chrání totiž zdraví nás všech, zejména potom našich dětí, které jsou k různým astmatům  alergiím zvlátě náchylné.

V Brně se například můžete na jakékoliv kácení zeleně optat i na zeleném telefonu.

ZDROJ: Aktualne.centrum.cz, kráceno, upraveno

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů