Pátek, 19. dubna 2024

Pardubickou zónu škrtí hlukové limity

Pardubickou zónu škrtí hlukové limity

Pardubice - Patnáct hektarů pozemků má pro současné i budoucí investory město Pardubice připraveno v průmyslové zóně ve Starých Čívicích. Zbytečně a marně.
Přísnější hlukové normy neumožní růst dopravy na příjezdové silnici I/2 od Pardubic, hygienici tedy škrtnou každý pokus o investici.

„Investoři, kteří počítali s rozvojem, jsou zklamáni. Nepoškozuje to jenom investory. Máme v průmyslové zóně ještě pozemky, ale nemůžeme je prodat a přicházíme o peníze,“ řekl náměstek pardubického primátora Michal Koláček (SPP).
Hlukové limity se ministerskou vyhláškou změnily v roce 2006, v současnosti je proto pardubická městská zóna svým provozem směrem na Svítkov na samé hraně trpělivosti hygieniků.

Hledají řešení

„Zóna je pro další rozvoj prakticky uzavřena, dokud nebude přeložka silnice I/2. Momentálně to vypadá tak, že by se mělo zahájit se stavbou až v roce 2014,“ řekl Právu náměstek pardubického primátora Alexandr Krejčíř (ODS).
Pardubičtí radní hledají dočasná a provizorní řešení. „Existují obrusné vrstvy vozovek na principu směsi s pryží, které jsou schopny o zhruba osm až třináct decibelů snížit hluk z vozidel,“ poznamenal Jaroslav Deml (ODS), primátor Pardubic.
Řešení okamžité, leč efektem možná sporné, bylo využito pro japonskou společnost JTEKT Automotive Czech Republic. Aby dostala povolení k rozšíření výroby, zavázala se, že část kamiónů bude posílat ze zóny na druhou stranu než na Pardubice, tedy oklikou přes Přelouč.
„Jde v průměru o 2,5 kamiónu denně. Ke kontrole má sloužit kamerový systém, který bude obsluhovat městská policie,“ slíbil Koláček.
O další pozemky k současně využívaným projevily zájem podle pardubických radních společnosti Kayaba, Panasonic Matsushita a VTECT. Už delší čas se město Pardubice snaží jednat především s investory, kteří minimálně zatíží životní prostředí a mají prakticky nulové požadavky na dopravu.

zdroj: www.pravo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů