Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nečas: Vláda mohla stihnout jen zahájení EIA na nové jaderné bloky

Nečas: Vláda mohla stihnout jen zahájení EIA na nové jaderné bloky

V případě budoucí výstavby nových jaderných bloků nebylo v tomto volebním období technicky možné stihnout víc než spuštění procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Na tiskové konferenci po dnešním zasedání vlády to řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).
"To je jediné reálné i bez ohledu na to, kdyby vláda měla přímo v programu napsáno, že podporuje výstavbu jaderných elektráren," uvedl ministr. "Dokonce je vyloučené, že by šlo stihnout i dokončení tohoto procesu EIA. Ten se v každém případě natáhne do dalšího volebního období," dodal.
Posuzování vlivů na životní prostředí bylo podle Nečase zahájeno v případě dostavby zbývajících dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. "Bez tohoto procesu není vůbec možné uvažovat o dostavbě Temelína," řekl Nečas.
Vláda se v programovém prohlášení na přání Strany zelených zavázala zmrazit výstavbu nových jaderných bloků. Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík ale už dříve uvedl, že odpor k jaderné energetice pro něj není nepřekročitelný. Při současném stupni vývoje však podle něj stále tento druh získávání energie není dostatečně bezpečný. Podle dnešního vyjádření Nečase i ministra financí Miroslava Kalouska se však Česká republika v budoucnosti bez nových jaderných zdrojů neobejde.

http://www.ceskamedia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů