Úterý, 23. dubna 2024

Společnost ČEZ investovala přes pět milionů korun na opravu malé vodní elektrárny v Přelouči

Společnost ČEZ investovala přes pět milionů korun na opravu malé vodní elektrárny v Přelouči

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje dokončila opravu železobetonových konstrukcí na malé vodní elektrárně v Přelouči. Celková investice rekonstrukce dosáhla částky větší než 5 milionů korun, informoval v úterý agenturu Mediafax Jiří Kosina, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy.

Většina prací probíhala pod vodou, a proto byli při opravách velmi důležití potápěči. Jednalo se například o sanace kaveren ve dně a v opěrných stěnách, částí opěrných pilířů mezi vtoky do turbogenerátoru, sanace ponořených spár a očištění ocelových kolejí a dosedacích prahů pro stavidla od koroze. Nezbytná byla také oprava vtokových česlí.

Malá vodní elektrárna Přelouč plní na 116. říčním kilometru řeky Labe funkci průtočné elektrárny. Byla vybavena čtyřmi Francisovými vertikálními turbínami firmy Prokop & synové - Pardubice. Dva turbogenerátory s původními turbínami jsou stále provozovány, ale druhé dva byly v roce 2003 nahrazeny vertikálními soustrojími s turbínami Kaplanovými.

I přes proběhlé opravy, které začaly ve druhé polovině května 2008, vyrobila elektrárna za devět měsíců 6,9 milionu kWh, což je nárůst oproti stejnému období v roce 2007 o 16 procent. Tato výroba by pokryla celoroční spotřebu téměř 2000 domácností.

Malé vodní elektrárny společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje lze najít po celé České republice, například na Labi, Divoké Orlici, Berounce, Vydře, Chrudimce, Moravě a Svratce. Společnost samotná má sídlo v historické budově malé vodní elektrárny Hučák v Hradci Králové, kde zároveň v květnu otevřela nové informační centrum věnované výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů