Sobota, 20. dubna 2024

Energetický management přispívá k úsporám energie ve městech

Jak efektivně zavádět ve městech a obcích opatření k úsporám energie nebo k širšímu využívání obnovitelných zdrojů?
Energetický management přispívá k úsporám energie ve městech

Rozsáhlé dotazníkové řešení, které prováděla společnost Porsenna o.p.s. ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst (NSZM), ukázalo, jak vybraná města a obce nahlížejí na problematiku komunální energetiky. Výsledky šetření byly představeny účastníkům diskusního semináře, který se uskutečnil ve Zdravém městě Hodonín a zahájil Podzimní školu NSZM.

Dotazníkové šetření ke komunální energetice, během kterého bylo osloveno 279 vybraných měst a obcí, ukázalo zejména úskalí při postupu od strategických koncepcí ke konkrétním projektům. Dotazník byl zaměřen na základní oblasti komunální energetiky, jako je strategické plánování, osvěta nebo financování. Čím více se otázky o zapojení měst a obcí blížily ke konkrétním činnostem a aktivitám v oblasti úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie, tím se snižoval podíl kladných odpovědí. Z výsledků je zřejmé, že strategický přístup k energetice existuje spíše na úrovni koncepcí, úvah či přání, nikoliv však v rámci konkrétních opatření a aktivit, které by byly dlouhodobě vyhodnocovány a aktualizovány.

Energetický management představuje nástroj pro efektivní řízení a snižování energie. Potřebnost energetického manažera, který by řídil místní energetické hospodaření, schvaluje 60 % respondentů z řad měst a obcí. Energetický management zahrnuje činnosti, jako je měření spotřeby energie, stanovení potenciálu úspor energie, realizace konkrétních opatření a jejich vyhodnocení i porovnání předpokládaných úspor se skutečnými. „Zavedení energetického managementu je systémovým a investičně nenáročným krokem. Ani přísnější legislativa, ani energetické indikátory však pro fungující energetický management nestačí, k tomu je zapotřebí především vůle vedení města, odhodlání, trpělivost a také osoba energetického manažera, který by měl být v ideálním případě financován též díky uspořeným výdajům za energie,“ uvedl Jaroslav Klusák ze společnosti Porsenna o.p.s. během diskusního semináře v rámci Podzimní školy NSZM.

Diskusního semináře, který proběhl 5. listopadu ve Zdravém městě Hodonín, se zúčastnilo více než 70 zástupců Zdravých měst, obcí a regionů České republiky. Seminář se věnoval také tématu spolupráce v rámci úřadu i s partnery města, obce či regionu. Účastníkům semináře byly představeny příklady spolupráce v úřadu napříč odbory ve Zdravém městě Hodonín a spolupráce v rámci manažerského týmu ve Zdravém městě Ústí nad Labem. Ve Zdravém městě Vsetín probíhá úspěšná spolupráce s podnikatelskými subjekty, Zdravý kraj Vysočina aktivně spolupracuje s neziskovými organizacemi. Účastníci semináře byli seznámeni také se zapojováním dětí do aktivit Zdravého města Litoměřice.

Během úvodního semináře Podzimní školy NSZM byly rovněž prezentovány zkušenosti s využitím informačního nástroje DataPlán NSZM při řízení úřadu a také zkušenosti se zapojováním veřejnosti v rámci veřejných setkání „Fórum Zdravého města“. Podzimní škola NSZM je součástí 2. běhu akreditovaného vzdělávacího programu pro koordinátory Projektu Zdravé město a místní Agenda 21.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů