Čtvrtek, 28. března 2024

Do pražského metra se vrátí odpadkové koše

Do pražského metra se vrátí odpadkové koše

Praha - Odpadkové koše se do pražského metra vrátí do konce letošního roku. Z nástupišť je dopravní podnik odstranil v roce 2001 po teroristických útocích v USA. Nadále sice nebude možné házet odpadky do košů na perónech, ale odpadkové koše budou k dispozici cestujícím ve vestibulech všech stanic. Informoval o tom tiskový mluvčí Dopravního podniku Ondřej Pečený.

Dopravní podnik ve vestibulech instaluje průhledné drátěné koše, které podle Pečeného nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. "To, že tam ty koše jsou, nezvyšuje riziko teroristického útoku. Ale bude-li ho někdo chtít spáchat, tak ho může využít," řekl bezpečnostní expert Andor Šándor.

Podle Šándora neznamenají bezpečnostní riziko ani tak odpadkové koše samotné, jako spíš to, že téměř ve všech stanicích je pouze jeden dozorce. "Když se něco stane, dozorčí neví, co dělat dřív. Má spoustu povinností a v jedné osobě na to nemůže stačit, kdyby se stal malér," řekl Šándor. Z technického hlediska je podle něj provoz metra bezpečný, ale pracoviště dozorčích by měla být posílena.

Dopravní podnik posilovat personál ve stanicích nehodlá. "Důvodem, proč se vybraly právě tyto koše, je, že přes drátěná oka může každý vidět, co se v koši nachází, a v případě, že by viděl podezřelý předmět, může to nahlásit dozorčímu stanice nebo zavolat policii," vysvětlil Pečený.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů