Úterý, 23. dubna 2024

Czech Coal chce skončit s uhlím pro domácnosti

Czech Coal chce skončit s uhlím pro domácnosti

Lidé, kteří doma topí uhlím, mohou mít už za pár let problém, kde si palivo pod kotel pořídit. Skupina Czech Coal chce totiž v roce 2013 zcela ukončit dodávky tříděného uhlí z lomu ČSA poblíž Mostu. I přesto, že největší dodavatel hnědého tříděného uhlí v Česku - Severočeské doly ze skupiny ČEZ - se k omezení těžby nechystá, mostecké uhlí bude na trhu chybět.

Tříděného uhlí jsou různé druhy a nakupují ho velkoobchodníci pro drobné odběratele, tedy pro domácnosti a malé teplárny.

Czech Coal chce - stejně jako to dělá v případě energetického uhlí pro teplárny a elektrárny - prodat v aukci posledních 1,6 milionu tun tříděného uhlí. A to v období od dubna 2009 do března 2013. Aukce začala včera.

Stanovená vyvolávací cena je přitom o tři až pět procent vyšší, než za kolik se uhlí prodávalo na letošní rok. Skutečná výsledná cena vzešlá z dražby přitom může vzrůst i o desítky procent. Firma se ohání platnými územními limity, kvůli kterým musí postupně omezovat těžbu.

"Už v roce 2013 nebude dostatek uhlí na třídění," říká mluvčí Czech Coal Liběna Novotná. Mnohem více uhlí "mimo limity" než v dole ČSA má skupina v lomu Vršany; tamní uhlí se ale na úpravu pro domácnosti nehodí.

Konkurenti se k obdobnému kroku jako Czech Coal nechystají. "Nebudeme dělat aukce. Ani pro domácnosti, ani pro velkoodběratele," říká Vladimír Budínský ze Severočeských dolů, které mají na trhu s tříděným uhlím zhruba padesátiprocentní podíl.

Uhelným skladům budou dodávat uhlí jako dosud na základě katalogových cen, které v průměru vzrostou o osm procent. Nárůst je o něco vyšší než inflace. Na letošek vzrostly kvůli nové ekologické dani ceny uhlí skokově přes 10 procent. "Kdo nakoupil na jaře a v létě, zaplatil mnohem méně, než když bude kupovat v zimě," dodává Budínský.

Doly podle něj mají na ložisku Bílina dostatek uhlí, aby mohly nejméně do roku 2050 dodávat na trh dva miliony tun tříděného uhlí ročně.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů