Čtvrtek, 28. března 2024

Ústecký kraj utratí milion korun, aby ukončil spor o stav ovzduší v Krupce

Ústecký kraj utratí milion korun, aby ukončil spor o stav ovzduší v Krupce

Krupka - Vzduch v Krupce na Teplicku znečišťuje podle stěžovatelů nová továrna společnosti Knauf Insulation, kterou firma postavila se souhlasem kraje. Důkaz o skutečném stavu ovzduší mohou od této chvíle hledat sami stěžovatelé. Kanystry na zachycení pachů totiž dostali domů.

Klasicky budou měřit hygienici. Ústecký krajský úřad přitom opakuje, že měření by se vůbec nemuselo platit. Jeho mluvčí Veronika Kindlová chce podle svých slov v první řadě zjistit pravdu. Kraj i vedení nové továrny se brání, že množství formaldehydu a ostatních škodlivin, které vyletí z továrního komínu, je hluboko pod normou, která je pro spuštění podobného provozu stanovena. To potvrdila i Veronika Kindlová s mluvčí společnosti Knauf Insulation Krupka Libuší Maxovou.

V normách je podle stěžovatelů největší problém. Česká legislativa povolené množství formaldehydu ve vzduchu vůbec neurčuje. "Voláme, a nejen my, aby došlo ke změně zákona na ochranu ovzduší, protože v současnosti nás absolutně nechrání," sdělila Miloslava Bačová ze sdružení Zdraví pro Krupku. Lidé, kteří si stěžují na špatný vzduch v Krupce, mají jasno. Dokud nebude existovat zákon, který stanoví nejvyšší množství formaldehydů v ovzduší, nebude mít žádné měření smysl.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů