Pátek, 19. dubna 2024

Ničivé tsunami se opakuje cca 1 x 600 - 700 let

Ničivé tsunami se opakuje cca 1 x 600 - 700 let

Ničivá vlna tsunami, která se před čtyřmi lety přehnala přes ostrovy a pobřeží v jihovýchodní Asii, se opakuje přibližně každých 600 až 700 let. Naposledy došlo k podobné události ve 14. století. Vyplývá to z výsledků, které po prozkoumání geologických vzorků zveřejnily nezávisle na sobě dva vědecké týmy. 29. října 2008 o tom informoval časopis Nature.

Tsunami 26.12.2004 Zemětřesení o síle 9,2 stupně udeřilo 26. prosince 2004 v jednu hodinu po půlnoci světového času. Hypocentrum hlavního otřesu se nacházelo v hloubce kolem třiceti kilometrů pod hladinou moře asi 160 kilometrů západně od indonéského ostrova Sumatra. Série otřesů trvala 10 minut a dno podél Sundského příkopu se za tu dobu nadzvedlo o několik metrů v délce zhruba 1600 kilometrů.

Gigantický přesmyk barmské desky přes desku indickou vyvolal 60 centimetrů vysokou vlnu tsunami. Ta v mělkých pobřežních vodách ztratila na rychlosti ale nabrala na výšce. Na některých místech byla tsunami vysoká až 35 metrů a pronikla několik kilometrů do vnitrozemí. K severozápadnímu pobřeží Sumatry doputovala po 15 minutách. Tam byly následky nejhorší. Do Indie a na Srí Lanku dorazila po 90 až 120 minutách. Thajsko zasáhla po 2 hodinách. Cesta do Somálska ji trvala 7 hodin.

Vlna zaplavila rozsáhlá pobřežní území a zabila přes 230 tisíc lidí ve 14 státech. Nejvíce obyvatel přišlo o život v Indonésii v provincii Aceh (168 tisíc), na Srí Lance (21 tisíc), v Indii (18 tisíc) a Thajsku (8 tisíc). Mezi mrtvými bylo i osm Čechů.

Vědci z thajské univerzity v Čulalongkorn ve spolupráci s odborníky z USA, Japonska a Austrálie odebrali více než 150 vzorků ze západního pobřeží Thajska, přesněji z ostrova Phra Thong, který v prosinci 2004 zdevastovala vlna vysoká 20 metrů. Jejich kolegové z USA, Švýcarska a Indonésie prozkoumali severezápadní pobřeží Sumatry u města Meulaboh v provincii Aceh, kde měla tsunami výšku 35 metrů. Obě skupiny pátraly po stopách případných tsunami, k nimž mohlo dojít v minulosti. A skutečně v nánosech rašeliny odhalily přítomnost písečné vrstvy staré 600 až 700 let. Pomocí radiokarbonové analýzy zbytků rostlin určili, že obří vlna udeřila někdy mezi lety 1300 a 1450 (datace vzorků z Thajska), respektive se tak mělo stát mezi lety 1290 a 1400 (datace vzorků ze Sumatry). Druhý tým, jenž nashromáždil přes 100 vzorků, narazil na ještě starší vrstvu a vyslovil podezření, že podobná katastrofa propukla i mezi lety 780 a 990. Ovšem i v Thajsku byly nalezeny pozůstatky dávných pohrom. Některé vzorky se zbytkovými nánosy písku umožnily nahlédnout až 2800 let do minulosti. Po vyhodnocení rozborů už nebylo daleko k hypotéze, že obří tsunami vznikají v této lokalitě s přibližnou periodou 600 až 700 roků.

ZDROJ: www.Gnosis9.net

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů