Středa, 24. dubna 2024

Řídící výbor doporučil ke schválení vodohospodářské projekty

Řídící výbor Operačního programu  Životní prostředí  (OPŽP) doporučil ke schválení 175  vodohospodářských projektů, které se ucházely o podporu z prioritní osy 1 programu.
Řídící výbor doporučil ke schválení vodohospodářské projekty
Projekty reprezentují celkovou dotaci z Fondu soudržnosti  ve výši 13,413 miliard Kč, což je vůbec největší objem podpory v historii Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP ČR) navržený ke schválení v rámci jedné výzvy.

Hlavním bodem programu letošního druhého zasedání Řídícího výboru (ŘV) OPŽP, které proběhlo 13. listopadu, bylo projednání žádostí o podporu vodohospodářských projektů  podaných ve třetí výzvě v rámci PO 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní, konkrétně v rámci oblastí podpory 1.1 Snížení znečištění vod a 1.2. Zlepšení jakosti pitné vody.

Zájem žadatelů o výzvu byl obrovský, a to zejména v podoblasti podpory 1.1.1 Snížení znečištění z komunálních zdrojů, protože municipality tlačí blížící se konec roku 2010, do kdy musí všechny aglomerace s počtem obyvatel, resp. EO nad 2000, splnit povinnost národní legislativy, vyplývající z přístupové dohody ČR k EU. Jinak jim hrozí sankce.

„Celkem se v rámci třetí výzvy o podporu z Operačního programu Životní prostředí ucházelo 301 projektů s celkovými náklady 33,98 miliard Kč. Procesem hodnocení na Státním fondu životního prostředí ČR prošlo 208 žádostí, které byly předloženy Řídícímu výboru k projednání," uvedl Petr Štěpánek, ředitel SFŽP ČR.

Všechny akceptované žádosti ŘV jednomyslně doporučil Ministerstvu životního prostředí (MŽP) jako řídícímu orgánu ke schválení; podpis ministra Martina Bursíka, který završuje schvalovací proces, lze očekávat v nejbližších dnech.

Všichni žadatelé doporučených projektů rovněž vyjádřili souhlas s nutnými podmínkami pro provozování vodohospodářské infrastruktury, včetně úprav stávajících provozních smluv, tak jak je uvedeno v Příloze č.7 Programového dokumentu OPŽP. 

ŘV ocenil mimořádný objem práce SFŽP jako implementačního orgánu při administraci žádostí. Fond se musel vypořádat nejen s nebývale vysokým počtem žádostí, ale také s tím, že bylo jejich hodnocení zkomplikováno změnou metodiky pro výpočet finanční analýzy projektů ucházejících se o dotace EU. Tu Evropská komise zveřejnila v červnu tr., tedy až po uzavření výzvy. V některých případech znamenala změna snížení možného objemu dotace, a tedy i zvýšení míry spolufinancování ze strany žadatele. Někteří z nich na nové podmínky nebyli schopni přistoupit nebo nestačili včas zareagovat. Řídící orgán proto rozhodl o vyhlášení tzv. záchranné výzvy, kam budou žadatelé moci optimalizované projekty podat znovu. Do této mimořádné výzvy budou zároveň své projekty moci podat i ti žadatelé, jejichž žádosti nebyly akceptovány kvůli formálním nedostatkům či dalším problémům, například nedostatečnému vyjádření ekologických přínosů akce či nízkému potenciálu pro ekonomickou udržitelnost projektu.

ŘV se zabýval i 80  žádostmi, které nebyly SFŽP ČR akceptovány, a vyžádal si detailní informace o důvodech, které u jednotlivých projektů vedly k nepřijetí žádosti. I zde se přitom ŘV jednomyslně ztotožnil se stanoviskem SFŽP ČR. Vyzdvihl však pomoc, kterou  fond poskytuje žadatelům při dopracování jejich žádostí tak, aby mohly být podány v následujících výzvách.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů