Pátek, 29. března 2024

Generace v ohrožení – za reprodukční poruchy mohou i toxické látky v životním prostředí

Generace v ohrožení – za reprodukční poruchy mohou i toxické látky v životním prostředí

 

ÚSTÍ NAD LABEM – Knihu Generace v ohrožení, zabývající se účinky reprotoxických (reprodukci ohrožujících) látek, představil dnes v Ústí nad Labem její autor, americký toxikolog Ted Schettler M.D. (1). „V České republice se vliv reprotoxických látek podceňuje i přesto, že se čas od času objeví zprávy o tom, že právě přítomnost toxických látek v životním prostředí je jedním z důležitých faktorů způsobujících neplodnost mužů. Tedy téma pro vymírající evropskou populaci navýsost aktuální,“ řekla k významu českého vydání knihy tisková mluvčí Arniky Mgr. Zora Kasiková.

 

„Právě v Ústí nad Labem se v životním prostředí vyskytují například výrazné koncentrace hexachlorbenzenu (2). Severočeské hnědouhelné elektrárny pak vypouštějí do ovzduší ročně několik set kilogramů těžkých kovů, jak dokládá nedávno zveřejněný žebříček největších znečišťovatelů těmito látkami v kraji (3). Všechno to jsou látky reprotoxické, a proto považujeme tuto knihu za poučnou a přínosnou právě pro lidi žijící v Ústeckém kraji, hlavně však pro ty, kdo rozhodují o povoleních pro zdejší průmyslové podniky anebo zde pracují jako odborníci na různých úřadech a institucích,“ zdůvodnil vztah knihy k problémům Ústeckého kraje RNDr. Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady ze sdružení Arnika, jež překlad knihy vydává v rámci své kampaně Budoucnost bez jedů.

 

Kniha Lidé se v knize Generace v ohrožení (Generations at Risk) dočtou především o tom, jaký je obecný mechanismus působení toxických látek na reprodukci u lidí a jak se dívat na studie, které zkoumají tento aspekt, ale i dopad chemických látek na zdraví lidí a životní prostředí obecně. Přestože kniha ve Spojených státech vyšla již v roce 2000, představuje stále nejucelenější dílo v této oblasti, které je zároveň srozumitelné i pro laické čtenáře.  

 

Motivy k napsání knihy popisuje Ted Schettler takto: „Rozvíjející se věda ve stále větší míře odhaluje, že reprodukci a vývoj plodu, kojence a dítěte může ovlivnit vystavení znečišťujícími látkám v životním prostředí. Případy neplodnosti, potratů, nízké porodní váhy a některých poruch u narozených dětí narůstají co do počtu v mnoha částech světa. Důležitá data z pokusů a epidemiologických studií u lidí poskytují věrohodné důkazy o souvislosti nárůstu těchto poruch se škodlivinami v životním prostředí. Například olovo, rtuť a některé syntetické chemické látky včetně neurotoxických pesticidů mimo další své vlivy ovlivňují vývoj a funkce mozku vyúsťující v problémy se sníženou pozorností, zhoršenou pamětí a schopností učit se. Některé studie ukazují mechanismus, jak k tomu dochází. Chtěli jsme tyto objevy a znalosti shrnout do jedné knihy, která by byla zároveň užitečná pro čtenáře s různým vzděláním a zaměřením. Nejdůležitějším sdělením knihy mělo být, že úspěšná reprodukce a normální vývoj plodu a dítěte mohou být ohroženy působením mnoha různých častých látek kontaminujících životní prostředí. Vyvíjející se plod a dítě jsou obzvláště vnímavé i na vystavení toxickým látkám v koncentracích, které nemají žádný pozorovatelný dopad na dospělé lidi. Někdy důsledky vystavení toxickým látkám v dětství poznamená jedince na celý život“.

 

Jednou z toxických látek, u kterých je prokázán škodlivý vliv na lidskou reprodukci, je  hexachlorbenzen. Ten se do životního prostředí dostává i v důsledku provozu ústecké Spolchemie, kde vzniká jako vedlejší produkt při výrobě chlororganických rozpouštědel, například tetrachlorethylenu (4).  Právě Spolchemie je největším bodovým původcem hexachlorbenzenu společně s pentachlorbenzenem (5) a hexachlorbutadienem (6). Přes půl tuny těchto látek produkuje ústecká chemička v podstatě každý rok (7) v podobě odpadů, které se potom odvážejí ke spálení. „Jejich spalováním však vznikají další reprotoxické látky nebezpečné již ve stopových koncentracích – dioxiny (8). Lepší by proto bylo, kdyby se Spolchemie vzniku hexachlorbenzenu vyhnula,“ navrhnul řešení problému Petrlík.

 

V rámci turné po České republice představí Ted Schettler svou knihu postupně v Ústí nad Labem, v Jihlavě, Ostravě a v Praze. V Ostravě se navíc setká v rámci přednášky a diskuze se studenty na Fakultě zdravotnických studií Ostravské univerzity.

 

Kniha Generace v ohrožení vyjde v České republice před Vánoci, nyní je možné objednávat ji na adrese arnika@arnika.org (cena 145 Kč).  Od poloviny prosince bude rovněž k dostání v knihkupectví Beran, Dlouhá 3458/2A v Ústí nad Labem.

 

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů