Čtvrtek, 28. března 2024

Do obnovy a dostavby vodovodní a kanalizační sítě v Ostravě půjdou tři miliardy korun

Do obnovy a dostavby vodovodní a kanalizační sítě v Ostravě půjdou tři miliardy korun

OSTRAVA - Přes tři miliardy korun by měly Ostravské vodárny a kanalizace investovat v letech 2009 až 2013 do opravy, modernizace a dostavby vodovodní a kanalizační sítě. Zásadní rekonstrukce čeká i ostravskou čistírnu odpadních vod.


"Zastupitelstvo města Ostravy schválilo plán obnovy vodovodní a kanalizační infrastruktury na příštích pět let, na který by mělo jít 1,6 miliardy korun," uvedl ředitel pro strategii společnosti Petr Konečný s tím, že to odpovídá novým legislativním požadavkům slazeným se směrnicemi Evropské unie. Částka se týká skutečně pouze obnovy, nezahrnuje další investice, které se budou pohybovat zhruba ve stejné výši.

Součástí oprav a investic by měla být i rozsáhlá modernizace ústřední čistírny odpadních vod, která by měla umožnit snížení množství fosforu a dusíku ve vodách vypouštěných do Odry. Podle generálního ředitele firmy Antonína Lázničky je možné, že oprava začne v závěru příštího roku, pokud se rozhodne, že ji bude firma financovat z vlastních zdrojů. Ve hře je ale i možnost požádat o dotaci z evropských fondů, což by zahájení oprav pozdrželo.

Údržba vodovodní a kanalizační infrastruktury si podle vedení Ostravských vodáren a kanalizací žádá tak vysoké investice, protože v minulosti se do ní moc peněz nevkládalo. Postupná obnova sítě už přinesla výrazný pokles ztrát z 6512 tisíc metrů krychlových vody v roce 2001 na předpokládaných 4699 tisíc metrů krychlových v roce 2008. Největší jednorázovou ztrátu zaznamenaly Ostravské vodárny a kanalizace letos 1. listopadu, kdy prasklo potrubí v Komenského sadech. "Za vteřinu vyteklo 700 litrů vody, celkem pět tisíc kubíků vody skočilo buď vsáklé do půdy v parku nebo zpět v Ostravici," řekl Konečný. Naštěstí se poruchu podařilo velmi rychle lokalizovat.

Za letošní rok spolknou opravy celkem 108 milionů korun, přičemž plán byl jen 96 milionů korun. Nepříjemnou položku kolem jednoho milionu korun v tom tvoří napravování škod po sběračích kovů, kteří kradou kryty kanálových vpustí.

Ostravské vodárny a kanalizace jsou provozovatelem vodohospodářské infrastruktury na území města Ostravy. Tato infrastruktura je majetkem města Ostravy. Hlavními akcionáři společnosti jsou statutární město Ostrava, které drží 28,55 procent akcií firmy, a francouzská společnosti Suez Environnement, která v roce 2003 překročila padesátiprocentní hranici. Ostravské vodárny a kanalizace dodávají do vodovodní sítě Ostravy pitnou vodu, kterou až ze 70 procent nakupují od Severomoravských vodovodů a kanalizací.

Vodovodní síť v Ostravě je dlouhá 1300 km a zásobuje vodou pro téměř 317 tisíc obyvatel. Kanalizační síť má 980 km. Ústřední čistírna odpadních vod vyčistí téměř 99 procent všech odpadních vod, další voda prochází přes dvě menší čistírny v Heřmanicích a jednu v Michálkovicích. V letošním roce si firma připomínala 100 let od postavení první úpravny vody v Nové Vsi.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů