Čtvrtek, 28. března 2024

Na festivalu ekologických filmů zvítězil snímek Lichtaga

Na festivalu ekologických filmů zvítězil snímek Lichtaga

Uherské Hradiště - Snímek Zajatci bílého boha českého režiséra Steva Lichtaga obdržel dnes večer Hlavní cenu Josefa Velka na 33. ročníku festivalu ekologických filmů Týká se to také tebe v Uherském Hradišti. Snímek dramatickým způsobem vypráví o izolovaném etniku Akchájů žijícím v souladu s přírodou na území Thajska a Laosu, který však přichází o své přirozené prostředí. Letošní ročník festivalu divákům nabídl celkem 53 profesionálních a 35 amatérských snímků ze 14 zemí světa.

Cenu ministerstva životního prostředí letos získal dokument Dělící se země-Islandská sága maďarského režiséra Zoltána Töröka. Cenu hejtmana Zlínského kraje si pak odnesl snímek Živý obraz lepšího světa od Mariána Poláka. Režisér za svůj film obdržel i nejlepší hodnocení od diváků.

Mezi amatérskými snímky letos porota nejlépe hodnotila film režiséra Jaromíra Schejbala Jeden je málo, deset moc. Na snímku, který vypráví o početné rodině Čechoameričanů, která se i s mnoha domácími zvířaty usadila v podhůří Orlických hor, porota ocenila nejen výběr tématu, ale i pečlivé zpracování průběhu několika ročních období. Film slovenského režiséra Rastislava Dobrovodského Karpatské prebúdzania byl pak hodnocen jako nejlepší mezi amatérskými snímky ze zahraničí.

Podle pořadatelů festivalu návštěvnost překonala loňský ročník. "Sešla se nám letos velká spousta filmů z celého světa. O promítání byl velký zájem ve všech sekcích," popsal jeden z organizátorů Jan Maděrič. "Myslím, že lidé mohli být spokojeni s tím, jaké zajímavé snímky jsme jim nabídli," dodal.

Letošní ročník si tak nenechalo ujít kolem tisícovky diváků. Kromě Uherského Hradiště se snímky promítaly také ve Zlíně či Uherském Brodě. Vedle soutěžních filmů měli lidé možnost vidět i nejlepší snímky ze světové soutěže o přírodních parcích z italského Sondria. Součástí festivalu byly také výstavy. K těm nejzajímavějším letos patřila kolekce fotografií slovenského přírodovědce a publicisty Petera Áče.

Cílem přehlídky Týká se to také tebe je upozornit veřejnost na filmová a televizní díla, která se zásadně vyjadřují k ekologickým stránkám v dnešním světě. Loni si hlavní cenu, pojmenovanou po významném českém ochránci přírody, novináři a publicistovi Josefu Velkovi, odnesl film Černá noc íránského režiséra Saieda Nabiho zachycující nepříznivé důsledky šíření nepůvodních živočišných druhů.

Autor: ČTK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů