Středa, 24. dubna 2024

City Cruiser: moderní rikša v hi-tech provedení se růstu cen ropy obávat nemusí

City Cruiser: moderní rikša v hi-tech provedení se růstu cen ropy obávat nemusí
Berlínská firma Veloform vyvinula nové ekologické vozidlo pro městský provoz, které si získalo velkou oblibu u uživatelů. Jde v podstatě o kapotovanou tříkolku. City Cruiser má aerodynamickou otevřenou karosérii z recyklovatelného polykarbonátu, modulární kovový rám z vysoce odolné oceli, poskytující vysokou úroveň ochranu řidiči i pasažérům, tři kola a pedály. Řidič vozidla má nohy na pedálech a za ním jsou dvě místo pro pasažéry. Přední kolo má pokročilý, digitálně řízený pomocný elektrický motor, který ale funguje pouze tehdy, šlape-li řidič do pedálů. Výkon pomocného elektrického motoru je 250 W, což odpovídá výkonu ještě jedné osoby, která by současně šlapala s řidičem.

Pohon elektromotoru zajišťují klasické baterie, nebo malé palivové články, které jsou umístěny na zadní ose vozidla. Podle údajů výrobce dosahuje poháněné šlapaním s podporou elektřiny vozidlo průměrně rychlosti mezi 10 - 25 km/h.

Velkou pozornost věnovali konstruktéři brzdovému systému tříkolky. Použili zde hydraulické kotoučové brzdy, které se ukázaly jako velmi spolehlivé.

V Berlíně už byly rikšy City Cruiser nasazeny jako ekologické taxi, pro cesty mezi ministerstvy je dokonce používají i němečtí politici. Dostaly se už i do zahraničí, projíždějí ulicemi Vídně, objevily se i v Bratislavě.

Výrobce nabízí také "nákladní" variantu tohoto pozoruhodného vozidla s označením Deliver Cruiser. V této verzi jsou vzadu dvě zadní sedadla, která se u klasického provedení používají pro přepravu pasažérů demontovaná a získaný prostor slouží k přepravě zavazadel. Velké využití mají rikšy ovšem ještě z jednoho pohledu: jako atraktivní nosiče reklamy, čehož využívá řada firem.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů