Čtvrtek, 28. března 2024

V obcích přibudou kontejnery na nebezpečný odpad

V obcích přibudou kontejnery na nebezpečný odpad

Praha - Prošlé léky nebo vybité baterie do kontejnerů s komunálním odpadem nepatří. Velká část Čechů ale na to podle zjištění ekologů nebere ohled.


Někdo neví, kde baterie vrátit, někomu se například se starými prášky do lékárny „jen“ nechce. V popelnicích tak končí odpad, který je škodlivý a zdraví nebezpečný.

Baterie a monočlánky obsahují těžké kovy, které se mohou při jejich rozkládání v přírodě uvolňovat do prostředí a například kontaminovat povrchové, ale především podzemní vody. Kromě toho obsahují i řadu znovu využitelných kovů,“ řekl Deníku Jakub Kašpar, mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP). V ČR je navíc největší středoevropská firma na recyklaci baterií, Kovohutě Příbram. Přesto končí baterie tam, kde nemají co dělat a do Příbrami se vůbec nedostanou.

Mnoho lidí by sice chtělo staré baterie poctivě vrátit, nemají ale mnohdy žádnou možnost. Není moc obchodů, které by vybité články braly zpět. „Neexistuje totiž povinnost, aby prodejce baterií zajistil lidem možnost je u něj zase bezplatně vrátit. To má změnit nový zákon,“ podotkl Kašpar.

Zákon nově stanoví, že v každé obci nad 1500 obyvatel musí být alespoň jedno místo, kde bude možné baterky odevzdat. A vymezí také určité typy obchodů, kde bude jejich majitel články vybírat nazpět. To budou především maloobchody, kde se prodává zboží, do kterého jsou baterie potřeba, například elektra, hračkárny a podobně. Motivace pro výrobce a dovozce k tomu, aby byla sběrní síť co nejhustší, bude v zákoně také přesně dána.

„Bude povinnost zajistit, aby se do 26. září 2012 k recyklaci dostalo 25 procent a do stejného data v roce 2016 čtyřicet pět procent všech na trh dodaných baterií a monočlánků,“ vysvětlil Kašpar. Dnes se totiž k recyklaci nedostane zdaleka ani čtvrtina baterií. Výrobci budou muset seznam míst i s adresami, kde je možné baterie vrátit, zveřejnit na svých internetových stránkách. Budou muset informovat také o možných negativních důsledcích baterií a monočlánků pro životní prostředí.

Léky zpět do lékáren
Podobný problém jako s návratností baterií je v Česku i s léky. Ty se mají po expirační době nosit zpět do lékáren.

To je ale mnohým lidem zatěžko. „Lidé opravdu nevrací léky zpět do lékáren tak, jak by měli. A to je zásadní chyba. Léky jsou nebezpečným odpadem a do koše rozhodně nepatří,“ upozornil Aleš Krebs, mluvčí České lékárnické komory (ČLK). Likvidaci léků mají na starost specializované firmy.

„Do oběhu se kvůli tomuto nešetrnému zacházení s prošlými léky mohou dostat velice škodlivé látky. U popelnic mohou léky najít děti a otrávit se. Pokud se látky obsažené v lécích dostanou do oběhu vody, můžete si jimi zalít například zeleninu na zahrádce a způsobit si tak vlastně chronickou otravu,“ vysvětlil Krebs.

Lékárníci apelují na to, aby se lidé chovali zodpovědně a léky opravdu vraceli do lékáren. Mohou tak ušetřit mnoho problémů sobě i ostatním.

Denik.cz 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů