Pátek, 29. března 2024

Evropští ministři životního prostředí budou naposled před Evropskou radou jednat o klimaticko-energetickém balíčku

Evropští ministři životního prostředí budou naposled před Evropskou radou jednat o klimaticko-energetickém balíčku

Rada ministrů životního prostředí členských států Evropské unie bude 4. prosince v Bruselu jednat mimo jiné i o klimaticko-energetickém balíčku, a to naposled před prosincovým summitem Evropské rady, na níž chce francouzské předsednictví dosáhnout konečné dohody členských zemí o této zásadní sadě legislativních návrhů k ochraně klimatu. Českou delegaci povede místopředseda vlády a ministr životního  prostředí Martin Bursík.

 

„Česká republika jednoznačně podporuje snahu současného předsednictví, aby byl na úrovni Rady EU celý balíček ještě v letošním roce schválen,“ říká Martin Bursík. Klimaticko-energetický balíček obsahuje  čtveřici legislativních norem, které přispějí ke snižování emisí skleníkových plynů, rozvoji obnovitelných zdrojů energie a zvýšení energetických úspor a zefektivnění  evropského systému  obchodování s emisními povolenkami. „Balíček je zásadním krokem k energeticky efektivní a nízkouhlíkové evropské ekonomice, která bude dlouhodobě konkurenceschopná na světových trzích,“ dodává vicepremiér Bursík. Ministři budou moci v diskusi rovněž zohlednit debatu, která se povede ve čtvrtek dopoledne na plénu Evropského parlamentu.

 

Francouzské předsednictví seznámí ministry životního prostředí evropské Sedmadvacítky  také se stavem jednání o návrhu nařízení o měrných emisních limitech CO2 z osobních a lehkých užitkových vozidel.

 

Ministři budou jednat rovněž o problematice odlesňování a degradace lesů, což souvisí s ochranou klimatu a také ochranou biodiverzity. Rada se bude zabývat i problematikou znečištění rtutí ve světě, což bude jedním z klíčových bodů jednání únorového zasedání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) v Nairobi, kde bude EU zastupovat již Česká republika.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů