Pátek, 19. dubna 2024

Vznikla evropská technologická platforma pro výzkum v ekologickém zemědělství

Vznikla evropská technologická platforma pro výzkum v ekologickém zemědělství
Vznik technologické platformy pro výzkum v oblasti ekologického zemědělství dnes na Stálém zastoupení ČR při EU oficiálně oznámili Timothy Hall z Genarálního ředitelství EK pro výzkum, Jean-François Hulot z Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova, zástupci Evropského parlamentu, evropských zemědělských asociací a výzkumných institucí. Podporu platformy vyjádřil jménem ministra zemědělství ČR náměstek ministra zemědělství Jiří Urban. Platforma se zaměří na řešení aktuálních témat, jakými jsou kvalita potravin, rozvoj venkova a ochrana životního prostředí.
Ačkoliv ekologické zemědělství představuje svým odlišným pojetím a přístupem k zemědělské produkci jednu z nejdůležitějších cest k dlouhodobě udržitelnému zemědělství a v Evropě i ve světě zaznamenává obrovský nárůst, není výzkum v oblasti environmentálních metod hospodaření a produkci biopotravin dostatečně podporován. Proto bylo v roce 2007 iniciováno vytvoření platformy, která se bude o rozvoj výzkumu aktivně zasazovat. Mezi její hlavní priority patří posílení venkovských ekonomik na regionální i evropské úrovni, zabezpečení produkce kvalitních potravin a lepší transfer vědeckých poznatků do praxe. „Ekologičtí zemědělci a producenti biopotravin volají po informacích i účinných a praktických environmentálních metodách. Z kvalitního výzkumu by jednoznačně profitovali. Právě proto vznik platformy pro výzkum v ekologickém zemědělství podporujeme,“ zdůrazňuje aktivní postoj českého ministerstva zemědělství náměstek Jiří Urban. 
 
Jedním z úkolů platformy je zohlednit výzkum ekologického zemědělství (EZ) a produkce biopotravin v 7. rámcovém programu výzkumu a technologického rozvoje EU. Objem investic do výzkumu EZ neodpovídá rostoucímu významu a podílu ploch EZ z celkové plochy zemědělské půdy v Evropě. Rozdílný přístup EU k financování výzkumu vychází výrazně ve prospěch intenzivního zemědělství a rozvoje biotechnologií oproti projektům zaměřeným na rozvoj dlouhodobě udržitelného hospodaření. „Výzkum v oblasti ekologického zemědělství a produkce biopotravin může nabídnout společnosti nové a netradiční sociální, ekologické a ekonomické koncepty, které přímo korespondují s požadavky udržitelné produkce potravin a rozvoje venkova,“ řekl Nic Lampkin, přední výzkumný pracovník a zástupce ISOFAR, který představil nový programový dokument platformy „Vize pro výzkum ekologického zemědělství a biopotravin do roku 2025“. Podotkl, že v  současné době neexistuje žádná jiná evropská platforma, která by k problematice udržitelné zemědělské produkce přistupovala tak komplexně a nabízela současně řešení jak na environmentální, tak na sociálně – ekonomické úrovni.
 
Platforma sdružuje nejvýznamnější oborová sdružení, vědecké instituce a průmyslové podniky z oblasti ekologického zemědělství a výroby biopotravin. Veřejný zájem o kvalitu potravin, environmentální a sociální standardy a další oblasti potvrzuje i významné zapojení spotřebitelské veřejnosti.
 
Petr Vorlíček, tiskový mluvčí MZe
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů