Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesníci se připravují na zloděje vánočních stromků

Lesníci se připravují na zloděje vánočních stromků

Každoročně v tomto čase se lesníci v moravskoslezském kraji setkávají s krádežemi vánočních stromků. Oproti minulým letům je ale v současnosti výskyt krádeží stromků daleko menší. Zlodějům hrozí pokuta v řádu tisíců korun. 

Vánoce se blíží a brzy se už začnou prodávat vánoční stromky. Stále se ale mezi lidmi najdou takoví, kteří si z různých důvodů dojdou pro stromek načerno do lesa. Lesníci se proto musí proti takovémuto chování bránit.

"Jednak stromky bráníme chemickým repelentem, který není vidět a není cítit v přírodě, ale když ho dáte do tepla, jeho zápach se rozline a kazí každému zloději Vánoce. Na některých místech se porosty zabezpečují i stříkáním barvou," říká mluvčí Lesů České republiky Radek Drahný.

Oproti minulým letům je v současnosti výskyt krádeží stromků daleko menší. "Nemůžeme říct, že nejsou krádeže, ale je to v takovém rozsahu, že nějaké zásadní škody tím nevznikají a snažíme se tomu zabránit," potvrzuje Karel Křemen z Lesní správy Ostrava.

Když se lesníkům podaří hříšníka řezajícího stromek v lese chytit při činu, hrozí mu pokuta. "Je to podle závažnosti. Pokud tam najede s dodávkou a vyřeže půl hektaru lesa, je to trestný čin. Pokud někoho chytíme na místě, může mu být uložena bloková pokuta do 2.000 korun a v případě správního řízení až v řádech desítek tisíc korun," říká mluvčí Lesů České republiky Radek Drahný.

Podle informací z lesních správ v Moravskoslezském kraji jsou počty krádeží vánočních stromků rozloženy v regionech spíše rovnoměrně a množství případů se pohybuje zhruba na stejné úrovni.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů