Čtvrtek, 28. března 2024

Myčka nádobí - šetří vodu i energii

Myčka nádobí je ve vyspělých zemích samozřejmostí, jakou je u nás automatická pračka či lednička.
Myčka nádobí - šetří vodu i energii

 

Bez myčky se ve vyspělém světě neobejdou ani studentské domácnosti, ani osamělý důchodce. Výzkumy navíc ukazují, že v porovnání s ručním mytím ušetří nejen čas, ale i vodu a energii, nemluvě o nepříznivém vlivu mycích prostředků na pokožku rukou.

Změna životního stylu ve prospěch pohodlí však znamená i vyšší náklady na vybavení domácnosti. Je samozřejmě zbytečné pořizovat si luxusní myčku nádobí se spoustou programů za čtyřicet tisíc korun, když se v kuchyni vaří jen káva a z ostatního nádobí se ušpiní leda tak talíř při ohřívání hotového jídla v mikrovlnné troubě. Jestliže však rodina hodně a ráda vaří a účty za vodu neustále narůstají, je dobré si spočítat, zda by se nevyplatila myčka s nízkou spotřebou vody i elektřiny.

Jak myčka pracuje?

Myčka je zařízení, které umývá nádobí od zbytků pokrmů, oplachuje je a suší. Ze špinavého nádobí, naskládaného v drátěných koších uvnitř myčky, je nečistota strhávána mycí vodou, která pod tlakem stříká z rotujících trysek. Změkčená voda, která je ohřívána odporovým tělesem nebo průtokovým ohřívačem (u nových typů) vody na teplotu 40 °C až 70 °C podle programu, je hnána čerpadlem, cirkuluje a průběžně se filtruje. Filtračních vložek bývá více, nejméně však dvě – na hrubou nečistotu a na jemnější kal. Mycí účinek je zesilován mycím přípravkem, který působí jednak chemicky (odmašťuje), jednak mechanicky ostřikováním tlakovou vodou.

Nádobí je oplachováno čistou vodou, poslední opláchnutí probíhá s přídavkem speciální chemikálie (leštidla) výrazně snižující povrchové napětí vody, takže po usušení nezůstanou na jeho povrchu stopy po kapkách. Sušení probíhá buď naakumulovaným teplem, nebo jsou k ohřevu sušicího vzduchu instalována topná tělesa. U některých myček bývá sušení podpořeno ventilátorem (turbo sušení).

Do pracovního prostoru myčky by měla přicházet voda zbavená vápenatých a hořečnatých solí, které způsobují její tvrdost. Většina myček je proto vybavena zařízením k jejímu změkčování, iontoměničem, který na sebe tyto látky váže. Jeho regenerace probíhá pomocí speciální soli, kterou je třeba do myčky doplňovat a kontrolovat její množství na indikátoru.

Myčka dokonale umyje a vyleští porcelánové, skleněné, kovové i plastové nádobí. Zvláště u členitých povrchů výsledek předstihuje ruční mytí. Na druhé straně v myčkách nelze umývat nádobí ze stříbra, zinku, hliníku a mědi, a některé nádobí s teflonovým povrchem. Nevhodné je mytí prkének a nožů s dřevěnou rukojetí.

Jak postupovat při výběru myčky?

Velikost myčky

Před zakoupením myčky je velmi důležité uvážit, jak velkou myčku vlastně potřebujete. Standardní myčka je vysoká 85 cm, hluboká 60 cm a široká buď 60, nebo 45 centimetrů. Užší, 45cm provedení, je vhodné pro jednu či dvě osoby; tříčlenná rodina by se již měla rozmýšlet, zda by nebyla vhodnější raději myčka široká (60 cm). Čtyř- a vícečlenná domácnost musí rozhodně volit širokou variantu. Užší myčka je sice určena na osm, širší dokonce na dvanáct sad nádobí, ale nádobí se v ní nesmí příliš překrývat a již dva umývané hrnce zaberou téměř polovinu spodní přihrádky.

Spotřeba elektrické energie

Při výběru myčky by nás měla nejvíce zajímat její energetická náročnost. Jedním z prvků, které nám mohou pomoci, je tzv. energetický štítek. Ten označuje, na základě měření nezávislými odborníky, energetickou náročnost provozu daného výrobku (písmeno A – velmi úsporný, B, C … až po písmeno G – málo úsporný výrobek).

V porovnání s klasickým mytím nádobí pod tekoucí vodou ušetří myčka přibližně 35 až 60 procent elektrické energie. U čtyřčlenné domácnosti můžeme tedy počítat s roční spotřebou od 400 do 650 kWh (při používání jednou denně).
Chceme-li ušetřit náklady na provoz, je také možno napojit myčku nádobí na teplou vodu. Připojení na vodu teplou 60 °C přináší úsporu elektřiny ve výši 50 i více procent. Zkrácený mycí cyklus se však může podepsat na kvalitě mytí. Na tuto možnost výrobci výslovně upozorňují.
U programů BIO by teplota vody neměla přesáhnout 55 °C!

Je důležité vzít v úvahu i zdroj teplé vody. Je-li teplá voda do domácnosti dodávaná z tepláren nebo kotelen (např. na sídlištích), pak se tato možnost nevyplatí (teplá voda je 4x dražší než voda studená!). Pokud je ale možno využít některý z obnovitelných zdrojů energie, např. za pomoci solárního systému či tepelného čerpadla, připojení myčky na teplou vodu se vyplatí.
Je nutno se informovat také o tepelné odolnosti přívodní hadice a plastových prvků myčky.

Spotřeba vody

Zvažte důkladně, jak často budete myčku používat, a spočítejte si, zda je pro vás výhodnější pořídit si levnější myčku s větší spotřebou vody, či naopak. Spotřeba vody na jeden mycí cyklus bývá od 11 litrů a ani u starších či levnějších myček by neměla překročit 25 litrů. U každé myčky však platí základní pravidlo: nejúsporněji myjete tehdy, když je myčka plně naložená, ale nepřeplněná.

Špičkové myčky jsou vybaveny systémem senzor-logic. Tento systém rozpozná, kolik je v myčce nádobí a jakého je druhu, a takto zjištěnému stavu přizpůsobí spotřebu vody a energie. Není při tom rozhodující, jak je nádobí rozloženo do vrchního a spodního koše. Senzory dále změří, jak rychle se v myčce ohřeje voda a kolik vody steče z nádobí. Z těchto údajů pak elektronický systém propočítá již během prvního opláchnutí přesný průběh celého dalšího programu, přizpůsobeného aktuální náplni nádobí. Myčka vybavená tímto senzorem nespotřebuje víc energie a vody, než je skutečně nezbytné.

Hlučnost

Čím nižší hlučnost, tím lépe.
U moderních myček se hlučnost pohybuje okolo 50 dB.
U nejmodernějších dosahuje hlučnost dokonce pouhých 42 dB (fa AEG)!

O co bychom se ještě měli zajímat:

  • koše na nádobí – měly by být přestavitelné, neměl by chybět košík na příbory
  • životnost myčky – dobrá myčka by měla vydržet bez oprav až 2000 mycích cyklů, značkoví výrobci předpokládají první opravu až po 10 letech provozu!
  • zásobník mycího prostředku – vyznačené nebo vytvarované dávkování Vám ušetří čas
  • zásobník leštidla – „slušná“ myčka má elektronický ukazatel stavu zásoby přípravku
  • změkčovač – u levnějších typů je dávkovač soli pro změkčování vody univerzální, u modernějších elektronický, i zde je ukazatel množství v zásobníku nepostradatelný
  • filtr k zachycování nečistot – čím více filtrů bude myčka mít, tím lepší bude kvalita mytí a tím šetrněji bude nakládáno s Vaším nádobím. Špičkové myčky jsou dnes vybaveny vodním senzorem, který měří znečištění vody z předchozího opláchnutí a rozhoduje o tom, zda může být tato voda použita znovu (přece jen to jsou 4 l vody)
  • sušení – levnější myčky používají kondenzační sušení. Myčka zůstává po ukončení mytí ještě asi 10 minut uzavřena a poté vyndáváte nádobí horké. Dražší modely využívají aktivní systém sušení, který umožňuje vyjmout nádobí ihned po doběhnutí programu a vychladlé, neboť sušení napomáhá ventilátor, který vytváří nucenou cirkulaci vzduchu uvnitř myčky nádobí (turbo sušení).
  • Aqua Control – zařízení, které by u Vaší myčky nemělo chybět. Chrání před škodami způsobenými vodou (přetečení, unikání zpod myčky, poškozená hadice, …). Díky tomuto zařízení můžete myčku v klidu nechat běžet, i když nikdo není doma. Aqua Control Alarm – případnou poruchu navíc oznamuje varovným signálem.

Můžeme si provoz myčky dovolit? Rozhodně ano! Jak je vidět na následující tabulce, je ruční mytí v Praze o 33 % dražší než mytí v moderní myčce. Při energeticky úsporném programu na 50 °C ušetříte 60 % energie, 50 % vody a 75 % svého času.

K umytí sady nádobí pro 12 osob potřebujete (předpoklad mytí jednou denně):

  

  elektřina kWh

  voda   m3

  čas    dní

 denně

za rok 

 denně

 za rok

 denně

za rok 

 Ruční mytí

 2,6

 949

 40 l

 14,6

 1 hod

 15,2

 Myčka

1,4

511

18 l

6,6

15 min

3,8

 Úspora

 1,2

 438

 22 l

 8,0

 45 min

 11,4

zdroj: ELECTROLUX DOMÁCÍ SPOTŘEBIČE. CZ, www.spoluproprahu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů