Pátek, 19. dubna 2024

Webové stránky MŽP moderní, přátelské a nově i pro děti a mládež

Webové stránky MŽP moderní, přátelské a nově i pro děti a mládež

Oficiální webové stránky Ministerstva životního prostředí www.mzp.cz  mají ode dneška zcela novou podobu. Nabízejí v souladu se současnými informačními trendy jednoduchou a přehlednou navigaci, rychlé vyhledávání jednotlivých rubrik, odkazů a dokumentů a nový moderní design. MŽP dnes zároveň jako první české ministerstvo spouští také specializované stránky pro děti a mládež na adrese detem.mzp.cz.

„Zásadní přestavbou architektury i grafiky webových stránek ministerstva chceme uživatelům z široké veřejnosti, odborníkům i novinářům usnadnit orientaci a poskytovat co nejpřehlednější formou potřebné informace o práci ministerstva i našem životním prostředí,“ vysvětluje webmaster stránek MŽP Tomáš Tetiva. Dalším cílem bylo také sjednocení grafiky webu ministerstva s jeho novým logem.

Nové webové stránky mají logicky, přehledně a moderně vyřešenou domovskou stránku. Dominantní část stránky zaujímá sloupec Aktuality s novinkami týkajícími se aktivit MŽP. Menu v levém sloupci se člení na tři základní oblasti – MŽP, Témata, Služby – tak, aby logicky vycházelo z potřeb návštěvníka webových stránek. „Doufám, že to usnadní práci i novinářům, kteří tak budou mít přístup k tomu nejaktuálnějšímu, co se ministerstva týká, přímo z homepage našeho webu. Ostatně pro novináře jsme zřídili i novou rubriku informačních listů a také fotogalerie. A chystáme vbrzku další obohacení našeho informačního servisu,“ říká tiskový mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. Stránky jsou přínosné i pro občany, kteří jejich prostřednictvím mohou například připomínkovat připravovanou legislativu, či zjistit jaké se nabízejí finanční podpory pro ochranu životního prostředí a podobné informace. Vpravo je umístěný kalendář nejbližších akcí a událostí a také odkaz na nové stránky pro děti a mládež detem.mzp.cz.

„Inspirovaly nás byly stránky resortních kolegů v Německu. Chtěli jsme nabídnout podobný web i našim školákům a studentům. Doufám, že se jim bude líbit. Cílem je, aby porozuměli provázanosti jednotlivých složek životního prostředí, přičemž informace jsou zde podávané hravou a vizuálně atraktivní formou. Stránky záměrně spouštíme dnes jako malý dárek dětem k Mikuláši,“ dodává Jakub Kašpar.

Stránky pro děti nabízí základní informace o jednotlivých tématech životního prostředí jako je „klima“, „voda“, „krajina“, nechybí ani ekorady s praktickými informacemi jak může každý z nás životní prostředí chránit, rubrika s odkazy na ekologicky zaměřené počítačové hry, komiks, video a také soutěžní kvíz pro různé věkové kategorie. „Děti si sami vyzkoušejí, že ekologie může být zábava. A ty úspěšné odměníme cenami,“ slibuje vedoucí oddělení PR a komunikace MŽP Barbora Pečová. Stránky mohou dobře sloužit i jako výukový materiál pro učitele.

Anglická verze nových webových stránek bude spuštěna k 1. lednu 2009.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů