Pátek, 29. března 2024

Odpojení od dálkového zdroje tepla

Teplárny v Liberci a v Jablonci zlevnily teplo...
Odpojení od dálkového zdroje tepla

Se zděšením přijímali na začátku letošního podzimu obyvatelé Liberce a Jablonce n. Nisou informace o nových cenách za teplo, které dodávají městské teplárny. Mnozí si kladou otázku proč liberecké teplo je pravděpodobně nejdražší z celé republiky, ačkoliv je vyráběno v moderní ekologické spalovně, která dostává palivo (komunální odpad) a ještě má za likvidaci odpadu nemalý zisk.

Dalším otazníkem je růst ceny plynu, ačkoliv je údajně přímo závislá na ceně ropy. A ta, jak vidíme na stojanech benzinových pump, se vrací skoro až o dva roky zpět. Připomínáme, že cena americké ropy dosahovala v létě 143 dolarů za barel, aktuální ceny jsou dnes

kolem 55 dolarů.

Ale zpátky k topení. Ze zprávy kontrolního výboru Poslanecké sněmovny vyplývá, že teplo je v některých oblastech České republiky nelegálně předražováno až o desítky procent. Způsoby a metody kontroly v oblasti výroby tepla pravděpodobně umožňují rozsáhlé machinace, především umělé navyšování nákladů, píše se dále ve zprávě. Kontrolní výbor se zaměřil zejména na účinnost kontrolních mechanismů v oblasti výroby tepla a požádal o vyjádření

především Energetický regulační úřad (ERÚ) a Státní energetickou inspekci (SEI). Tento stav vede k tomu, že řada odběratelů uvažuje o vlastním zdroji tepla.

Například v Jablonci n. Nisou je nastavená nová cena za dálkové teplo 693 Kč/GJ. Vladimír Mosiurczak, zástupce domácností usilujících o odpojení uvažuje, že by si s vlastní kotelnou vyrobili teplo za polovinu. Bohužel tomuto rozhodnutí brání i město. Od městské teplárny se už odpojily čtyři panelové domy na sídlišti Šumava.

Podle radnice však noví provozovatelé neměli všechna povolení a celý problém posuzuje stavební úřad. Podobná situace panuje i v Liberci. Firma Eleterm Liberec v jednom  panelovém domě provedla už předloni odpojení od dálkového vytápění a v bytech jsou

nainstalovány lokální plynové a elektrické kotle Protherm.

Liberecké řešení

Podívejme se na celé řešení podrobněji. Čtyřpodlažní panelový dům s 8 byty 3+1 s přibližnou tepelnou ztrátou 50 kW byl vytápěn ze sídlištní výměníkové stanice. Cena za teplo pro ÚT a přípravu TV v roce 2005 (531 Kč/GJ) byla cca 31 000 Kč/byt. Vtipné řešení vycházeloě má z toho, že pro rekonstrukci vytápění pouze v bytě není nutné stavební povolení. Proto se do každého bytu instaloval nový vlastní zdroj tepla. Pro 3. a 4. podlaží, u kterých bylo možné provést ve stávající instalační šachtě nové komíny pro odvedení spalin nad střechu, to

byly plynové turbokotle typ Panther s průtočnou přípravou TV, umístěné na WC na stěně nad záchodovou mísou. Nové vlastní etážové rozvody zásobují teplem stávající radiátory v bytech. Plyn se používá i na vaření ve stávajících plynových sporácích.

V bytech v přízemí a 1. patře se osadily nové vlastní přímotopné elektrokotle typ Rejnok. Kotle jsou umístěny v komorách a elektrické boilery pro přípravu TV na WC na stěně nad záchodovou mísou.

Druhá varianta je dokumentována na obrázcích. V kuchyních zůstaly stávající plynové sporáky. Obyvatelé v každém bytě si topí podle vlastní potřeby a mohou si přitopit i v chladném létě, což dříve nebylo možné. Náklady na vytápění a přípravu TV výrazně poklesly. V roce 2006 to bylo cca 10 000 Kč a v roce 2007, po zvýšení cen cca 13 000 Kč/byt včetně

vaření. Odpadly roční náklady cca 800 Kč na byt pro odečty a výměnu měřidel na radiátorech. Rozdíly mezi plynovým a elektrickým vytápěním nejsou výrazné.

Teplárny v Liberci a v Jablonci zlevnily teplo.

Výrazné protesty i řada příkladů odpojování od dálkového tepla přiměly Teplárnu Liberec a Jabloneckou teplárenskou změnit kurs vztahu ke spotřebitelům a od 28. 11. byla oznámena výrazná změna cen za teplo.

Podle posledních zpráv bude teplo v roce 2009 levnější o více než 40 Kč/GJ. Průměrná spotřeba na domácnost činila kolem 35 GJ/rok, takže úspora na teple by mohla dosáhnout až 1500 Kč.

Podle slov ředitele liberecké teplárny Tomáše Balcara je to výsledek nové kalkulace cen podle takzvané vzorcové ceny, která je nastavena na půlroční průměrné ceny dovozových komodit, tedy především ropných produktů a zemního plynu. „Zákazníci ve svém vyúčtování

díky dvousložkové ceně přesně uvidí, proč a jaká část ceny je upravena,“říká Tomáš Balcar.

Na primárních sítích v Jablonci nad Nisou cena pro větší odběratele bude již od 452 Kč. Na sítích sekundárních se cena na jednotlivých stupních pohybuje od 532 Kč do595 Kč bez DPH.

V Liberci pak bude cena na sekundárních sítích pro jednotlivé stupně předání mezi 559 Kč a 603 Kč bez DPH.

Obě teplárny na svých webových stránkách slibují, že mohou fl exibilně používat kombinovaná paliva a tím eliminovat příkladné dražší vstupy do výroby tepla v příštím období. Ceny tepla v poslední době totiž zvyšuje především DRAŽŠÍ UHLÍ.

Oproti jiným komoditám (elektřině a zemnímu plynu) jsou ceny tepla v těchto městech sníženy jako první na energetickém trhu.

Dražší teplo hlásí Pražská teplárenská

V těchto dnech oznámila právě kvůli rostoucí ceně uhlí cenový nárůst tepla Pražská teplárenská. Pro 260 tisíc domácností (téměř polovina Pražanů) znamená navýšení tepla o 9,5 % zdražení o 190 Kč měsíčně.

Pražská teplárenská prodává teplo ve dvou cenových oblastech. V té větší je teplo z uhlí, v té menší, téměř nepodstatné je z plynu.

Ve všech případech můžeme předpokládat, že kalkulace cen směrem nahoru bude vždycky rychlejší než cenové snížení.

Autor: Zdeněk Kučera, Jaroslav Peterka

Zdroj: Časopis Alternativní energie - www.alen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů