Pátek, 29. března 2024

Lyžaři přírodu neničí! Na sjezdovkách díky rolbám rostou vzácné rostliny

Lyžaři přírodu neničí! Na sjezdovkách díky rolbám rostou vzácné rostliny

Jeseníky - Kritický pohled na ski areály, rolby a lyžaře museli změnit ekologové. Právě těžká technika a lyžaři totiž mohou za to, že se na některých sjezdovkách objevily kriticky ohrožené rostliny.

Nález vzácných rostlin znamená pro odborníky pořádné překvapení. Dosud péči majitelů ski areálů o sjezdovky kritizovali.

„Ukázalo se, že ruch na sjezdovkách rostlinám vyhovuje. Rolbování při malé pokrývce sněhu, kdy povrch dostává pořádně zabrat, rostlinkám paradoxně prospívá,“ prohlásil Chlapek. „Vzácné druhy, které rostou na jesenických sjezdovkách, se v České republice vyskytují velmi vzácně,“ uvedl Jindřich Chlapek ze správy CHKO Jeseníky.

Ekology na výskyt chráněných rostlin upozornil biolog ze Šumperka. „Na Ramzové jsme objevili několik druhů plavuníků, a dokonce i kriticky ohrožený plavuník cypřiškovity. Na Červenohorském sedle se daří hořečku nahořklému, který je silně ohroženým druhem. Na Králickém Sněžníku roste další ohrožený druh, a to zvonek vousatý,“ vyjmenoval Chlapek největší nově objevené klenoty jesenické fauny.

Podle Chlapka by dokonce ohrožený zvonek vousatý v Jeseníkách vůbec nebyl, kdyby tady nebyly upravované sjezdovky. „A můžeme očekávat, že se díky úpravám sjezdovek bude počet rostlin rozšiřovat,“ dodal Chlapek.

 Bruntálský a krnovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů