Pátek, 19. dubna 2024

Evropský parlament schválil klimaticko-energetický balíček

Evropský parlament schválil klimaticko-energetický balíček

Evropský parlament dnes schválil klimaticko-energetický balíček poté, co s ním vyslovily souhlas minulý pátek i členské země na Evropské radě. „Balíček je zásadní krok a motivace k energeticky efektivní nízkouhlíkové ekonomice, dává šanci na dlouhodobou konkurenceschopnost evropské ekonomiky a potvrzuje silnou autoritu Evropské unie ve světové politice,“ komentoval dnešní hlasování evropských poslanců místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík.

Klimaticko-energetický balíček je základním nástrojem, jak Evropská unie dosáhne svých cílů v redukci skleníkových plynů o 20 % do roku 2020 [1]. Evropa je první, kdo přijal takový jasný a konkrétní závazek a strategii mezi všemi světovými regiony a balíček tak zvedá její autoritu v mezinárodních jednáních. „Na klimatickém summitu v Poznani ovšem tlumočili jak senátor John Kerry, tak bývalý viceprezident a nositel Nobelovy ceny za mír Al Gore, zcela jednoznačné stanovisko zvoleného prezidenta USA Baracka Obamy, že klimatická agenda bude jednou z nejdůležitějších priorit jeho administrativy,“ připomíná Martin Bursík s tím, že nejen USA, ale i Čína a další velké ekonomiky masivně investují do obnovitelných zdrojů energie a chystají ambiciózní politiky ochrany klimatu.

„Je skoro symbolické, že poslanci Evropského parlamentu schválili klimaticko-energetický balíček den poté, co NASA oznámila, že za posledních pět let ubylo v Grónsku, Antarktidě a na Aljašce dva biliony tun ledu a Britská meteorologická služba informovala, že rok 2008 patří mezi deset globálně nejteplejších let od roku 1850 a to přesto, že svět ochlazovala La Niňa,“ uzavírá vicepremiér Bursík.

Poznámky:

[1] Balíček je nejdůležitějším nástrojem pro snižování evropských skleníkových emisí, ale Evropa využije i dalších – emisní limity pro CO2 z automobilů, nevelizovanou směrnici o ecodesignu, připravovaný akční plán udržitelné spotřeby a výroby, strukturální fondy, apod.

Evropský závazek snížit emise skleníkových plynů o 20 % se automaticky změní na závazek 30% redukce ve chvíli, kdy se za rok v Kodani podaří uzavřít celosvětovou dohodu o ochraně klimatu, která po roce 2012 nahradí současný Kjótský protokol.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů