Pátek, 29. března 2024

Objekt s optimální energetickou bilancí

Díky novým technologiím je spotřeba na pouhých šesti procentech tepelné energie a na deseti procentech pitné vody oproti srovnatelným budovám
Objekt s optimální energetickou bilancí
Pod vedením architekta Conrada Lutze byla ve freiburském Givisiezi ve Švýcarsku postavena kancelářská budova Green Offices, kterou lze považovat za průkopnický čin.

Kromě ekologických principů výstavby je objekt vzorem v hospodaření s energií (spotřeba 6,5 kWh/m2). Při výběru vnitřního obkladu obvodových stěn zvítězily sádrovláknité desky Fermacell.

EKOLOGICKÉ A ÚSPORNÉ FAKTORY

Díky novým technologiím je spotřeba na pouhých šesti procentech tepelné energie a na deseti procentech pitné vody oproti srovnatelným budovám s tradiční technologií stavění. Každý detail této téměř kvadratické budovy je promyšlený a "ekologický", aniž by tím utrpěl komfort bydlení. Suchá WC snižují spotřebu vody, vytápění je ekologické pomocí dřevěných pelet, vysoká okna s trojitým zasklením a individuální možností přistínění brání rychlému vyhřátí vnitřních prostor. Optimální souhra přírodních stavebních materiálů - dřevo, Fermacell, hliněné cihly atd. - zaručuje vynikající klima místností. Za tyto ukazatele, které udávají nový směr v oblasti dlouhodobého stavění, přísluší Green Offices jako první kancelářské budově ve Švýcarsku postavené dle standardů energeticky pasivního objektu, etiketa "Eco". Architekt Conrad Lutz byl za tento projekt vyznamenán cenou Watt d'Or.

SOUHRA PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ

Při těžbě dřeva pro konstrukci podlah a stěnových prvků byl dodržen měsíční kalendář, takže bylo zaručeno lepší vysychání. Dřevo použité na fasádu vytěžené v okolních lesích bylo ošetřeno přírodními prostředky proti povětrnostním vlivům. Dělicí příčky uvnitř této téměř kvadratické stavby jsou vyzděny z nepálených hliněných cihel. Jejich hořčicově žlutá barva dobře ladí s bílou nosnou konstrukcí stropu a červenohnědě zbarvenou podlahou. Půdorys objektu je přibližně čtvercový, což umožňuje minimalizovat tepelné ztráty a zvýšit pasivní využití sluneční energie. Vysoká úzká okna s trojitým zasklením mají bílé ostění široké 30 cm. Toto přirozené zastínění zabraňuje příliš rychlému vyhřátí vnitřních prostor v létě, kromě toho jsou okna vybavena stórami, které umožňují individuální přistínění. Předepsaná odolnost nosné konstrukce a protipožárních úseků proti ohni je 30 minut. Pro schodišťový prostor platí REI 60/EI 30 (nbb), což splňuje dřevěná konstrukce s nehořlavým obkladem. Tři podlaží tvoří vzhledem k otevřenému atriu jeden protipožární úsek. Dalším požárním úsekem jsou parkovací prostory a technické místnosti v přízemí.

Cena Watt d'Or

Touto cenou vyznamenává švýcarský Spolkový úřad pro energii (BFE) již dva roky nejlepší výkony v oblasti energetické efektivnosti. Uděluje se také za zvláštní výkony v oblasti energie v kategoriích "Společnost", "Energetická technologie", "Obnovitelné energie" a "Mobilita". Cena Watt d'Or platí jako pečeť kvality pro excelentní energetické produkty.

Slovo architekta

Architekt Conrad Lutz ve své motivaci stavět úsporně srovnává fakta: zákonné minimum spotřeby je dnes 80 kWh/m2, nízkoenergetický (NED) standard je 38 kWh/m2 a nejnovější limit dosáhl 25 kWh/m2. Budova Green Offices však spotřebuje jen zhruba 6,5 kWh/m2.

"Chtěli jsme podat důkaz, že je možné skloubit ekologii a energetickou efektivitu, aniž by to bylo drahé. Tato stavba stála oproti tradiční stavební technologii o 20 procent méně," uvádí mimo jiné Conrad Lutz.

Nejdůležitějším aspektem je podle něj kombinace ideálních stavebních materiálů. Proto dostal přednost dřevozpracující průmysl, neboť dřevo má nejmenší podíl na šedé energii. V souhře s inteligentními stavebními materiály - jako je např. Fermacell - bylo dosaženo nejen optimální energetické bilance, ale i vynikajícího klimatu v místnosti.

"Fermacell má mnoho ověřených předností, mám s ním zkušenosti již více než 20 let. Tato deska je například tenká a velmi pevná - ideální pro konstrukci bez parotěsné zábrany. Navíc výborně funguje v souhře s ostatními materiály. U budovy Green Offices jsme mohli bez problému použít například přírodní hliněnou omítku," vysvětluje Conrad Lutz.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů