Pátek, 29. března 2024

Nádoby na tříděný odpad putují do jablonecké nemocnice

Nádoby na tříděný odpad putují do jablonecké nemocnice

EKO-KOM, a.s., přispěl jablonecké nemocnici devatenácti soupravami nádob na třídění odpadů. Každá souprava obsahuje tři nebo čtyři nádoby, a to na sběr plastů, papíru, nápojových kartonů a v některých místech na skla. Pacienti tak mají možnost třídit odpad v každém pavilonu a na každém patru jablonecké nemocnice.

„Liberecký kraj si ve třídění odpadů vede velmi dobře. Specifikum tohoto kraje je to, že města a obce chtějí i nadále zlepšovat systém nakládání s odpady. Zvolili si efektivní systém a to tak, aby jim co nejlépe vyhovoval. V současné době platí, že čím více odpadu vytřídí, tím více ušetří města a obce na poplatcích za skládkování či spalovnu“, říká regionální manažer Libereckého kraje Ing. Martin Holubec. EKO-KOM, a.s., bude do budoucna nadále rozšiřovat sběrnou síť. V současné době je v České republice kolem 170 000 kontejnerů.

Nemocnice jako zdravotnické zařízení třídí veškerý odpad. Kromě běžného komunálního odpadu a odpadu, jež zná veřejnost ze svých domácností, je samostatnou složkou zdravotnický odpad (např. použité jehly a infúzní sety, obvazový materiál a další biologický i patologicko anatomický odpad). Tzv. zdravotnického odpadu, který se likviduje ve spalovně, vyprodukuje nemocnice ročně zhruba 60 tun. Poskytnutím pojízdných nádob na tříděný odpad firmou EKO-KOM se vylepšil a zjednodušil systém třídění běžného odpadu (pet lahve, nápojové kartony, plasty a papír).

Pacienti i zaměstnanci nemocnice mají v blízkosti jednotlivých oddělení a pracovišť místa (24 stanovišť po celé nemocnici), kam mohou tyto složky odpadu vyhazovat. První speciálně a zkušebně pořízené nádoby na jaře letošního roku ke vchodu nemocnice a na další dvě místa v nemocnici ukázaly, že lidé v Jablonci jsou na třídění odpadu zvyklí. letošní rok se oproti loňskému roku zvýší v naší nemocnici vytříděné pet lahve o cca 3,5 tun. Rozšířením systému se počítá s poklesem komunálního odpadu, což ale ukáže ještě čas.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů