Úterý, 23. dubna 2024

Spor o vodní dílo Přelouč řeší nyní Nejvyšší správní soud

Spor o vodní dílo Přelouč řeší nyní Nejvyšší správní soud

Ředitelství vodních cest ČR podalo čtyři kasační stížnosti

Proti čtyřem rozsudkům pardubické pobočky Krajského soudu v Hradci Králové, kterými byla zrušena různá rozhodnutí správních orgánů týkající se vodního díla Přelouč, se investor stavby Ředitelství vodních cest ČR se svými kasačními stížnostmi obrátil na Nejvyšší správní soud v Brně. Soud totiž letos v létě na základě žalob Dětí Země a Svobody zvířat Hradec Králové zrušil územní rozhodnutí, dvě stavební povolení a souhlas se zásahem do nivy a toku řeky Labe.

„Investor ve svých stížnostech nesouhlasí nejen rozsudky, ale dokonce navrhnul, aby jim NSS přiznal odkladný účinek, což ale už v jednom případě bylo odmítnuto,“ pochvaluje si Patrik nekompromisní postup brněnského soudu.

Jelikož zbývající tři kasační stížnosti řeší stejný senát NSS č. 6, Děti Země očekávají, že ani u nich nebude přiznán odkladný účinek a budou ihned vykonatelné, tzn. stavba bude jednoznačně bez územního rozhodnutí a bez obou stavebních povolení. Další tři nebyla ještě ani vydána.

„Brněnský soud v odůvodnění odmítnul argumentaci investora, že jde o stavbu ve veřejném zájmu, která zachrání lodní dopravu u nás, a že vznikne nenahraditelná újma,“ doplňuje dále Patrik.

Krajský soud všechna čtyři rozhodnutí zrušil proto, že investorovi chyběly povinné výjimky k zásahům do biotopů více než třiceti chráněných druhů organismů, které jsou na místě stavby.

Tyto výjimky ale ŘVC ČR nemá v dohledné době ani šanci získat, takže podle Dětí Země buď změní trasu plavebního kanálu mimo cenné Slavíkovy ostrovy anebo od splavnění Labe odstoupí úplně.

ŘVC ČR od června 2005 ve všech správních a soudních sporech o vodní dílo Přelouč zastupuje pražská advokátní kancelář Stránský & partneři. Avšak není známé, kolik tyto právní služby už daňové poplatníky stály. Děti Země proto proti odmítnutí poskytnout tyto informace podaly v prosinci žalobu.

Proti stavbě už více než deset let brojí sdružení Svoboda zvířat Hradec Králové, Ekologický právní servis a Děti Země, neboť by došlo ke zničení cenných biotopů na Slavíkových ostrovech, včetně největší populace modrásků očkovaných v Čechách. Plán na splavnění Labe je proto nutné buď opustit či změnit.

Zdroj: TZ Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů