Pátek, 29. března 2024

Ústí nad Labem chce zatočit s černými skládkami a nepořádkem

Ústí nad Labem chce zatočit s černými skládkami a nepořádkem

Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem mají nově ekologicko-odpadkovou policii. Ta se má zaměřit na nepořádek a černé skládky. Těm, kteří je zakládají, navíc město hrozí vysokými pokutami a zveřejněním na internetových stránkách.

Přetékající kontejnery a černé skládky. Takový je denní obrázek hlavně v okrajových částech města a na některých sídlištích. Radnici došla trpělivost a pustila se s těmi, kdo nepořádek dělají, do boje. Jako první přišla na řadu takzvaná odpadková policie. "Černé skládky vznikají hlavně v okrajových čtvrtích, kam vozí odpad i firmy," uvádí zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný. "Hlavním důvodem těchto opatření byla neutěšená situace v některých rizikových lokalitách a také neustále se zvyšující řádění vandalů," říká mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem Milan Knotek.

Práce odpadkové policie je jednoduchá. Strážníci během pochůzek nafotí nepořádek, obrázek pošlou na operační středisko a to obratem zavolá četu úklidové firmy. "Do hodiny nepořádek zmizí a strážníci se starají o to, aby se ten nepořádek znovu neobjevoval," naznačuje postup městské policie Jan Novotný.

A město v boji proti skládkám ještě přitvrdí. Strážníkům pořídí mobilní kamery a bude hříšníky natáčet. Za založení černé skládky jim hrozí až desetitisícová pokuta. "Naším cílem je zveřejnit ty, kteří tento nepořádek dělají, zveřejníme to na stránkách města," varuje ústecký primátor Jan Kubata. Získaný materiál potom slouží i jako důkazní materiál, ta kamera tam může být neomezenou dobu," uzavírá Jan Novotný.

Ani aktuální nepořádek ale neodradí město od toho, aby od příštího roku zrušilo poplatek za svoz komunálního odpadu. K jeho znovuzavedení by radnice přistoupila jen v případě, že by Ústečané přestali odpad třídit.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů