Čtvrtek, 28. března 2024

Deset zelených úkolů ekologických organizací pro české předsednictví EU

Deset zelených úkolů ekologických organizací pro české předsednictví EU

Nevládní organizace European Environmental Bureau (EEB) zveřejnila deset prioritních úkolů pro české předsednictví EU v oblasti životního prostředí. EEB, vlivná asociace více než 140 ekologických organizací působící v Bruselu, vydává dokument Deset zelených úkolů před začátkem každého předsednictví. Jde o stručné shrnutí výzev v oblasti životního prostředí, které stojí před předsednickým státem.

České předsednictví by podle nevládních organizací mělo před konferencí o změnách klimatu v Kodani v prosinci 2009 otevřít debatu o přísnějších cílech pro snížení emisí CO2, které by odpovídaly novým vědeckým poznatkům. Nevládní organizace dále očekávají rychlý pokrok ve zpožděné legislativě, zejména v oblasti integrované prevence a omezování průmyslového znečištění (IPPC).

Fungování EU je založeno na součinnosti Komise, Rady a Parlamentu. Efektivně a konstruktivně vedené předsednictví však může směřování EU významně ovlivnit. Francouzské předsednictví se svým silným vedením zasadilo o rychlé přijetí tzv. klimaticko-energetického balíčku. České předsednictví se tak může soustředit na další úkoly v oblasti ochrany biodiverzity, udržitelné výroby a spotřeby, ochrany ovzduší nebo v oblasti průmyslového znečištění.

České předsednictví Radě EU znamená pro českou vládu a ministerstva nejen ohromnou organizační zátěž, ale především velkou odpovědnost za vedení rozhodovacích procesů v EU. Česká republika nebude jen řídit jednání zástupců členských států v Radě EU a jejích pracovních skupinách, ale bude celou Unii zastupovat navenek např. ve vyjednávání na půdě OSN o nové dohodě o snižování emisí skleníkových plynů, která by měla nahradit kjótský protokol, nebo na čtvrté schůzce Stockholmské úmluvy.

„Čeští členové EEB budou ve spolupráci s dalšími nevládními organizacemi pečlivě sledovat naplňování Deseti zelených úkolů. Budeme nadále nabízet svojí podporu při naplňování cílů v oblasti životního prostředí," uvedl Jindřich Petrlík, člen předsednictva EEB a ředitel programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

„Česká republika je druhým z nových členských států, který se ujímá předsednictví EU. Děje se tak ve velmi důležitý okamžik, zejména s ohledem na nadcházející volby do Evropského parlamentu, které budou zkouškou důvěryhodnosti EU pro své občany," uvedl John Hontelez, ředitel kanceláře EEB. „Po přijetí klimaticko-energetického balíčku potřebuje Unie zaujmout kreativní, konstruktivní a věrohodnou vůdčí roli směrem k nové globální dohodě v Kodani."

Kontakty:

  • John Hontelez, ředitel kanceláře EEB (Brusel), hontelez@eeb.org; tel:                +32 2 289 1091        , mob:               +32 486 51 21 27        
  • Jindřich Petrlík, člen předsednictva EEB, jindrich.petrlik@arnika.org; tel:                +420 603...       
  • Ondřej Rut, Zelený kruh, asociace českých ekologických organizací; ondrej.rut@zelenykruh.cz; tel:                +420 737 431 945        

Odkazy:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů