Pátek, 19. dubna 2024

Speleologové zpřístupní Na Turoldu po letech prací Jezerní dóm

Speleologové zpřístupní Na Turoldu po letech prací Jezerní dóm
Speleologové letos na jaře zpřístupní v jeskyni Na Turoldu u Mikulova Jezerní dóm. Na tomto projektu pracovali čtyři roky. V uplynulých týdnech do něj vytvořili pohodlnou přístupovou cestu pro turisty. Tvoří ji osmimetrové točité schodiště v nejnižší části jeskyně. ČTK to dnes řekl vedoucí správy jeskyně Stanislav Kolařík.
    "Dva měsíce nám trvalo, než jsme schodiště, které je svým tvarem komplikované, usadili," doplnil s tím, že nyní již jen zbývá rozmístit světla, která budou pod jezerní hladinou.
    Problémem je nedostatek vody. Speleologové čekají, až se hladina opět zvýší. Světla chtějí umístit tak, aby vytvářela zajímavé scenérie. Vysoká hladina spodní vody přitom v uplynulých letech ztěžovala práce spojené se zpřístupněním Jezerního dómu.
    Cena projektu nebyla dosud vyčíslena. Materiál z nerezu na stavbu schodiště dostala správa jeskyně zdarma. Loni si podzemí pod vrchem Turold prohlédlo přibližně 27.000 turistů.
    Zájem o jeskyni vzrůstá. Její atrakcí jsou kromě jezera 18 metrů dlouhé tektonické praskliny, krystaly a netradiční korálová výzdoba. Symbolem Turoldu je skalní dutina nazvaná Žraločí hlava. Netradičně tvarované postavičky z kamene lze najít v Pohádkové síni. K nejoblíbenějším patří kamenný Dominik Hašek - útvar připomínající hokejového brankaře v akci.
    Vladimír Klepáč
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů