Pátek, 19. dubna 2024

Na jižní Moravě byl objeven nový druh jedovatého pavouka

Na jižní Moravě byl objeven nový druh jedovatého pavouka
Nový druh jedovatého pavouka objevil na jižní Moravě Milan Řezáč z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze. Živočich je jedním z největších, nejpestřejších a zároveň nejjedovatějších pavouků ve střední Evropě. Jeho kousnutí může způsobit několikahodinovou horečku provázenou bolením hlavy, řekl dnes ČTK Řezáč. Pavouk dostal jméno eresus moravicus, tedy stepník moravský. Byl již zařazen do Světového katalogu pavouků.
    Přestože stepník moravský dorůstá do délky dvou centimetrů, dlouho unikal pozornosti vědců, protože žije v podzemních norách.
    "Nalézt jej lze v rezervacích chránících zbytky panonských stepí," uvedl Řezáč. Stepníka objevil například na Pálavě u Mikulova, v oblasti Bzeneckých písků nebo na kopci Květnice u Tišnova, který je nejsevernějším místem výskytu tohoto druhu.
    Stepník moravský byl objevem náhodou. Původně znala věda pouze jediný druh středoevropského stepníka - rudého. Němečtí vědci ale v devadesátých letech zjistili, že je i stepník černonohý. Řezáč se jej před osmi lety pokusil nalézt v Čechách a na Moravě.
    V muzejních expozicích ale narazil na stepníky uložené v lihu, kteří neodpovídali ani jednomu z popsaných druhů. "Odlišnost je jasně patrná, když pavouky položíme vedle sebe," vysvětlil vědec.
    Nález nového druhu pavouka je ve střední Evropě jedinečný. Drtivá většina byla popsána již v polovině 18. století. Nový druh pavouka byl objeven naposledy v sedmdesátých letech. Od té doby žili mnozí odborníci v domnění, že v této oblasti na ně již další překvapení na území Čech a Moravy nemůže čekat.
    Samci stepníka se vyznačují výstražným černočerveným zbarvením připomínajícím berušku. Výrazně větší samice jsou oranžovočerné. Stepník moravský je pozoruhodný i svým způsobem života: první potravou mláďat se stává jejich vlastní matka.
    Vladimír Klepáč
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů