Pátek, 19. dubna 2024

Nový ročník oblíbené mezinárodní výtvarné soutěže pro studenty DAF 09 byl právě zahájen

Nový ročník oblíbené mezinárodní výtvarné soutěže pro studenty DAF 09 byl právě zahájen

Online registrace do soutěže s etickým nádechem Design Against Fur (Designem proti kožešinám) byly 9. 1. 2009 znovu otevřeny. Zahájily tak nový ročník mezinárodní výtvarné soutěže určené studentům středních a vysokých škol, v níž se mladí lidé aktivně zapojují do ochrany zvířat. "Soutěž pořádáme v Čechách již od jejího počátku v roce 2003, kdy mezinárodní koalice Fur Free Alliance, která sdružuje více než 30 organizací na ochranu (nejen) tzv. kožešinových zvířat z celého světa, vyhlásila první kolo této dnes již renomované soutěže." říká Lucie Moravcová, koordinátorka soutěže Design Against Fur (DAF) pro ČR z pořádajícího o. s. Svoboda zvířat.

V roce 2009 se soutěží ve dvou disciplinách: v navrhování plakátů a v tvorbě flashových animací. Úkolem studentů je vytvořit kreativní a přesvědčivý plakát a/nebo flashovou animaci upozorňující na fakt, že nošení pravých kožešin je kruté a zbytečné. "Soutěž je určena především, ale ne pouze, pro studenty různých výtvarných a uměleckých oborů. V minulých letech soutěžili například i žáci všeobecných gymnázií. Jedinou podmínkou je, že soutěžící musí být starší 16 let a musí být v roce 2008/2009 zapsán do studijního programu." vysvětluje Lucie Moravcová. Zájemci se nejprve online zaregistrují, a to na stránkách www.dafcr.cz. "Registrace pro tvorbu animací budou otevřeny do 1. dubna 2009, pro plakáty pak do 17. dubna 2009. Letos poprvé nabízíme možnost registrovat se prostřednictvím českých stránek také pro studenty na Slovensku." dodává Lucie Moravcová.
"DAF probíhá na několika úrovních. Tu nejnižší představují národní kola, která probíhají pouze v některých zemích -- napří! klad u nás. Dále je soutěž rozdělena do pěti světových regionů, v každém se volí 3 finalisté, kteří pak postupují do celosvětového kola, jehož absolutní vítěz tzv. "Grand Prize Winner" získá 2 500 USD. Česká republika spadá do oblasti "Evropa a mezinárodní", jejíž vítěz obdrží 1 000 EUR." doplňuje Lucie Moravcová. Kromě toho uděluje Fur Free Alliance také cenu "People´s Choice Award". O vítězi, který dostane 1 000 USD, rozhoduje v tomto případě mezinárodní online veřejnost.
Každým rokem je na světě zabito přes 75 milionů tzv. kožešinových zvířat. Umírají v bolestech jen kvůli svým kožešinám. Odhaduje se, že vice než polovina těchto zvířat je zabita pouze kvůli tzv. trimům, což jsou pouze lemy oblečení, bot atp. Většina spotřebitelů se však mylně domnívá, že tyto trimy jsou vyrobeny ze zbytků kožešin použitých na výrobu kabátů. Až 90 % lišek chovaných na farmách je zabito pouze kvůli trimům.
Veškeré informace v českém jazyce naleznete na www.dafcr.cz, v anglickém pa! k na www.inFURmation.com.
 
Kontaktní osoba: Lucie Moravcová
Telefon: 736766188
E-mail: lucie.moravcova@svobodazvirat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů