Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kameny pro monument Dětí planety Země

V roce 2009 bude z kamenů posbíraných dětmi z celého světa vybudován památník Dětí planety Země.
Kameny pro monument Dětí planety Země

Děti, sbírejte kamínky pro svůj památník!

V roce 2009 bude z kamenů posbíraných dětmi z celého světa vybudován památník Dětí planety Země. Již v roce 2008 v rámci roku planety Země celá akce začíná včetně sběru kamenů a kamínků a každé dítě může přinést svůj kámen.

Památník bude stát ve Francii v Digne les Bains. Akci organizuje Réserve Naturelle Géologique de Haute Provence. Památník postavený z kamínků z různých koutů naší planety bude představovat společnou vůli lidí z různých kontinentů, pestrých kultur a národností, jít za tím nejdůležitějším cílem, chránit planetu Zemi pro naše lepší životní prostředí a uchovat její přírodní bohatství pro budoucí generace.

Možnost přispět zajímavými kameny mají i české děti. Výběr kamenů je čistě v jejich rukách. Děti může zaujmout i naprosto obyčejný kámen sebraný například v korytě potoka. Musí však u něj být uvedeno místo nálezu (případně i datum nebo rok pokud je znám) a jméno dítěte, které kámen objevilo.



Kameny z Barrandienu

Prostřednictvím těchto stránek chceme nabídnout možnost přispět také kameny z Barrandienu. Barrandien je nesporně pokladnicí světové geologie i paleontologie, a právě proto by nebylo správné, aby v památníku nebyl zastoupen!

Barrandien se nachází v oblasti středních a západních Čech a jeho geologicky nejpestřejší část najdeme přibližně mezi Prahou a Plzní. Oblast, ze které chceme získat kameny pro stavbu památníku, se nachází v následujících regionech: Praha a okolí, Křivoklátsko, Berounsko, Příbramsko, Hořovicko, a Rokycansko. Tato oblast je schematicky znázorněna na následující mapce:

Na stavbu památníku přijímáme kameny z vyznačené oblasti.


Podmínky pro přijetí kamene

  • Kámen by měl pocházet z části Barrandienu vyznačené na mapce.
  • Kámen by se měl vejít do dlaně lidské ruky.
  • Kámen by měl být původem z místní přírody, dlažební kostky z chodníku či navezené kamenivo z cest nebo kolejišť a podobné vzorky nepřijímáme.
  • Kámen musí být řádně označen místem nálezu (včetně města/obce) a jménem, e-mailovou adresou a místem bydliště dítěte, které jej sebralo (vyplňte prosím Průvodní list k zaslání kamene).


Chcete se připojit?

Připojit se mohou zejména školy či organizace sdružující děti a mládež, nicméně příspěvky neodmítáme ani od jednotlivců. Stačí doručit řádně popsané vzorky organizátorům akce do 25.3.2008. Vzorky doneste případně zašlete na adresu RNDr. Jiří Kvaček, CSc. Národní muzeum, Václavské náměstí 68, 115 79 Praha 1.

Při osobním doručení do hlavní budovy Národního muzea (vhodné zejména pro pražské zájemce) je možné vzorky nechat v průběhu otevírací doby muzea ve vrátnici na jméno Jiří Kvaček. Vrátnice se nachází na vyvýšeném prostoru po levé straně sálu ještě před pokladnou.

Pokud se hodláte připojit jako škola či organizace sdružující děti a mládež, informujte nás o tom prosím na níže uvedeném kontaktu.



Chcete více informací?

Pokud chcete více informací nebo radu či tip ohledně akce a sběru kamenů kontaktujte prosím koordinátora akce:

RNDr. Jiří Kvaček, CSc.
Národní muzeum,
Václavské náměstí 68,
115 79 Praha 1
Tel. 224 497 239
E-mail: jiri_kvacek@nm.cz


Zájemci si mohou stáhnout informační leták (anglicky)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů