Pátek, 29. března 2024

Vědci: Vodní cyklus Atlantiku zesílil navzdory změnám klimatu

Vědci: Vodní cyklus Atlantiku zesílil navzdory změnám klimatu

Paříž - Z Francouzského výzkumného ústavu pro využití moře (IFREMER) přišla překvapivá informace. Podle mezinárodní studie nabyl hloubkový výměník vodních mas v severním Atlantiku, který má zásadní význam pro klimatickou rovnováhu planety, znovu na síle. Do zimy 2007/2008 přitom slábnul a vědci předpokládali, že na vině je vzrůstající teplota planety. Ohřívající se moře mělo cirkulaci horké a studené vody a jejich výměnu oslabovat.

Takzvaný atlantický výměník začíná v subtropické oblasti jižního Atlantiku, kde se voda hodně odpařuje a je nahrazována studenou vodou proudící středním patrem od Antarktidy. U rovníku se tato voda otepluje a odpařuje, čímž se zvyšuje její slanost a voda klesá do hloubek a putuje do severního Atlantiku, kde odevzdá teplo, tím ztěžkne a v hloubce putuje podél dna Atlantiku zpět.

Oslabení tohoto proudění v posledních letech vyvolalo obavy z dalekosáhlých klimatických změn v Evropě, v jejíž severozápadní části je díky němu podstatně tepleji než na stejné šířce v Americe. Za možnou příčinu oslabení se označovalo oteplování planety, v jehož důsledcích klesá slanost a hustota vody v oceánech, což cirkulaci proudů narušuje.

Výměník zesílil prý jen dočasně

Vědci však nyní zjistili, že v zimě na přelomu let 2007 a 2008 cyklus v Atlantiku zesílil. Studie vychází z pozorování tzv. hluboké konvekce. V uplynulých šesti letech ji naměřili v menších hloubkách (700 až 1100 metrů), což mohlo být považováno za známku globálního oteplování. Letos jev konvekce sledovali ve dvou oblastech v Labradorském moři a v Irmingerově moři mezi Islandem a Grónskem a zpozorovali ji i v hloubce 1800 metrů.

Vědci podle studie soudí, že nové zesílení "hluboké konvekce" mohlo být vyvoláno mimořádně studenými teplotami v severním Atlantiku během minulé zimy a přítomností vrstvy studené a málo slané vody na povrchu Labradorského moře. IFREMER ale zdůraznil, že je "víc než pravděpodobné, že v dlouhodobém výhledu hluboká konvekce oslabí, bude-li globální oteplování pokračovat stejným tempem jako nyní".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů