Pátek, 29. března 2024

Přes sliby radních voda v Praze podraží

Přes sliby radních voda v Praze podraží

Pražští radní předvedli během několika týdnů ukázkový obrat. Ještě před Vánocemi slibovali, že voda bude letos stát v hlavním městě stejně jako loni, včera ale rozhodli o zdražení vodného a stočného o 3,99 procenta na 55,12 koruny za kubík. Stejně jako v prosinci rozhodla jedenáctičlenná rada jednomyslně.

Čtyřčlenná rodina tak za vodu zaplatí za rok v průměru o 368 korun víc, než v roce 2008.

"Je to přijatelný výsledek. Vezmeme-li v úvahu inflaci, bude dopad na Pražany minimální," řekla HN náměstkyně primátora Markéta Reedová (SNK ED). Smlouva totiž umožňuje provozovateli, Pražským vodovodům a kanalizacím ze skupiny Veolia Voda, zdražit až o listopadovou inflaci. Ta vyšplhala na 6,6 procenta. Výsledné zdražení je tak kompromisem. "Osobně si ale myslím, že nárůst mohl být nulový," dodala Reedová.

Náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS) zdůvodnil růst ceny tím, že pražské potrubí je zastaralé a potřebuje časté opravy. "Nynějším zvýšením ceny vodného a stočného se letos pouze pokryje inflační růst nákladů provozovatele," říká Blažek.

Podle Otakara Novotného, šéfa Pražské vodohospodářské společnosti, která patří městu a potrubí spravuje, by se cena měla během pěti let zvýšit až na 83 korun, aby bylo dost peněz na obnovu infrastruktury.

"Pro takové zvýšení by musely existovat významné důvody. Je to otázka politické diskuse," namítá ale Reedová.

Přes téměř čtyřprocentní zdražení patří voda v metropoli z velkých měst spíše k těm levnějším. Například v Hradci Králové se na letošek cena zvedla o 14 procent na téměř 65 korun za metr krychlový.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů