Úterý, 16. dubna 2024

Australské domorodce silně postihnou klimatické změny

Australské domorodce silně postihnou klimatické změny
Austrálci žijící v odlehlých oblastech Austrálie se stanou největšími oběťmi klimatických změn v této zemi. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné v časopise Medical Journal of Australia, o níž ve středu informovala agentura AP. Austrálce prý budou více postihovat nemoci a zhoršováním životního prostředí budou trpět i psychicky.
    Nárůst teplot a častější výskyt extrémních veder pravděpodobně bude zásadním problémem pro zdravotní stav Austrálců žijících v odlehlých končinách, uvádějí vědci v Medical Journal of Australia. Mezi domorodým obyvatelstvem se častěji než ve většinové společnosti vyskytují kardiovaskulární choroby a nemoci dýchacího ústrojí. Staří Austrálci nebudou mít pomůcky, díky nimž by se mohli s vlnami veder vypořádat.
    Podle autorů zprávy se daleko běžnějšími mezi Austrálci stanou nemoci jako horečka dengue, kterou přenášejí komáři nebo nakažlivá průjmová onemocnění, jež jsou běžná v horkých a suchých oblastech.
    S měnícím se klimatem se prý zhorší i psychické zdraví Austrálců, kteří na vlastní oči uvidí, jak se životní prostředí, v němž žijí, mění.
    "Psychické zdraví domorodých obyvatel je spjato se stavem krajiny, již obývají," říká Donna Greenová z Novojihowaleské univerzity, jedna z autorek zprávy.
    Ministryně pro klimatické změny a vodní zdroje Penny Wongová ve středu podle agentury AP prohlásila, že australská vláda "uznává nutnost zkoumat dopad změny klimatu na domorodá společenství".
    Odborníci se shodují na tom, že Austrálie, jeden z nejsušších a nejteplejších kontinentů, pravděpodobně mimořádně silně pocítí dopady globálního oteplování, jako jsou extrémní výkyvy počasí.
    Austrálci tvoří asi dvě procenta obyvatel v Austrálii. Jde o chudou skupinu obyvatelstva, jejíž příslušníci se oproti většinové populaci dožívají výrazně nižšího věku, často podléhají léčitelným nemocem jako je cukrovka.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů